Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Összeomlott Orbán barátjának népszerűsége, csak a szélsőjobbosok támogatják

Ez a cikk több mint 5 éves.

A migráció kérdésében tanúsított keménykedése nem erősítette a német belügyminiszter pozícióit. Horst Seehofert (aki egyben a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) vezetője is) egy friss, a Reuters által ismertetett felmérés szerint csupán a szélsőjobboldali AfD támogatóinak többsége látná továbbra is szívesen a belügyi tárca élén.

A ZDF-Politbarometer július 9. és 12. között, 1340 ember megkérdezésével készített felmérése szerint a teljes népességnek csupán 37 százaléka szeretné, ha Seehofer folytatná miniszterségét, lemondását pedig 57 százaléknyian szeretnék. Még saját pártszövetségén, a CDU/CSU-n belül is 51 százaléknyian a lemondását támogatják.

Az egyetlen választói csoportot, amelyen belül maradása többségi támogatást élvez, a szélsőjobboldali AfD támogatói alkotják. Közülük 68 százaléknyian gondolják úgy, Seehofernek folytatnia kellene.

Nemcsak belügyminiszterként nem látná őt szívesen a németek többsége, de általános politikai népszerűsége is összeomlott. Míg júniusban kedveltségi indexe (-5-től +5-ig terjedő skálán) –0,3 volt, júliusra az érték –1,2-re csökkent.

Hasonló sorsra jutott párttársa, a bajor miniszterelnök, Markus Söder is: neki egy hónap leforgása alatt –0,5-ről –0,9-re csökkent a szimpátiaindexe.

A mostani felmérés szerint jelenleg a legnépszerűbb német politikus a szociáldemokrata pénzügyminiszter, Olaf Scholz, őt Angela Merkel kancellár, illetve Cem Özdemir, a Zöldek ex-elnöke követi.

A németek 50 százaléka egyébként egyetért azzal, hogy folytassa az ország vezetését, 47 százalék szerint azonban mennie kellene. Pártján belül azonban magabiztos támogatásnak örvend, 75 százalék látná továbbra is szívesen a kancellári székben.

Az országos számok valóban elkeserítőek lehetnek Horst Seehofer számára, ám az korántsem biztos, hogy nem érte meg neki a Merkellel történt összecsapás.

Mint ismeretes, Seehofer ultimátumot adott a kancellárnak, hogy közös európai migrációs megoldást hozzon tető alá. Rövid ideig úgy tűnt, szakadhat is a CDU és a CSU második világháború óta működő szövetsége. Végül a német kormánykoalíciónak sikerült megegyezésre jutnia, és a Seehofer eredeti javaslatánál sokkal enyhébb migrációs csomagot elfogadnia.

Elemzők szerint Seehofer azért lépett fel ilyen keményen a menekültek ügyében, mert októberben tartományi választásokat rendeznek Bajorországban, és a CSU fél, az AfD erősödése miatt elveszítheti többségét a bajor törvényhozásba. Az, hogy az AfD támogatói ilyen nagy arányban méltányolják Seehofer tevékenységét, azt is jelentheti, hogy pártjának már nincs aggódni valója az októberi választások kapcsán.

Ezt támasztja alá az a tény is, hogy bár országosan csökkent a népszerűsége, Markus Söder bajorországi támogatottsága növekedett az elmúlt időszakban.

Der Spiegel: Növekszik az ellenállás a CSU-n belül

A Spiegel szombaton arról írt, hogy saját pártján belül is egyre többen kritizálják Seehofert, főként a menekültpolitikában tanúsított álláspontja miatt. A CSU mérsékeltebb, konzervatív-liberális tagjaiból egy platform is létrejött Seehofer ellen, melynek neve a Közép Szövetsége (Union der Mitte). A platform alapítója, a 29 éves Stephan Bloch szerint nem szabad bűnbakká tenni a menedékkérőket mindenért, ami elromlott a társadalomban.

(Címlapkép: MTI / Máthé Zoltán)