Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ferenc pápa tanácsadója szerint a kereszt nem lehet politikai fegyver

Ez a cikk több mint 5 éves.

Virálissá vált Twitter-posztban szólt be Ferenc pápa közeli tanácsadója a szélsőjobboldali olasz Ligának. Antonio Sapadaro, a jezsuita La Civiltà Cattolica című magazin szerkesztője a kisebbik olasz kormánypárt friss törvényjavaslatára reagált, amely előírná a kereszt kifüggesztését a közterületeken és állami intézményekben, például kikötőkben, iskolákban, követségeken és a börtönökben is. A hét elején benyújtott tervezet ezer eurós büntetést szabna ki azokra, akik nem teljesítik az előírást.

Sapadaro szerint a kereszt nem válhat politikai szimbólummá, a politikusoknak pedig távol kéne tartaniuk magukat a használatától:

„A kereszt a bűn, az erőszak, az igazságtalanság és a halál elleni tiltakozás jele. SOHA nem az identitás jele. Szeretetet kiált az ellenség felé, és feltétel nélküli elfogadást. Isten védekezés nélküli ölelése. El a kezekkel!”

A harcosan menekültellenes, a Földközi-tengerből kimentett menekültek előtt az olasz kikötőket lezáró Matteo Salvini, aki egyszerre a Liga vezetője és Olaszország belügyminisztere, előszeretettel hivatkozik a keresztre, hogy kiemelje saját menekültellenes identitását. Nyilvános beszédei alatt gyakran használja a rózsafüzért is.

Májusban Bajorország is hasonló szabályozást fogadott el, a cél ott is hasonló volt: megerősíteni a „bajor identitást” a bevándorlókkal és menekültekkel szemben.

Mind Bajorország, mind pedig Olaszország erősen katolikus, így a kereszt kézenfekvő eszköz lehet az ott kormányzó menekültellenes, idegengyűlölő kormányzók kezében, főként hogy mind a bajor CSU, mind az olasz Liga szavazóinak egy jelentős része is vallásos katolikus.

Az egyház azonban mindkét helyen egyre hangosabban szólal fel a kirekesztő politika és a keresztény vallás összekötése ellen. Olaszországban nem Sapadaro az egyetlen pap, aki kritizálta Salvini politikáját, szerdán a vezető katolikus lap, a Famiglia Cristiana címlapján a Sátánhoz hasonlította az olasz belügyminisztert.


Távozz tőlem, Salvini – írja az olasz katolikus lap.

Hasonló hangokkal találkozhatunk a bajor klérus felső szintjein is. Reinhard Marx, müncheni érsek és a Német Püspöki Konferencia vezetője a Die Zeitnak adott múltheti interjújában úgy fogalmazott,

„nem lehet egyszerre nacionalistának és katolikusnak lenni. Keresztényekként egyszerre vagyunk hazafiak és világpolgárok is.”

A püspök elismerte, hogy a világ jelenleg a nemzeti bezárkózás irányába halad, de ez nem lehet a katolikusok nézőpontja, Európa pedig nem változhat erőddé.

A bajor kereszttörvénnyel kapcsolatban Marx szintén olasz kollégájához hasonlóan nyilatkozott. Mint mondta, a kereszt nem válhat elhatárolás szimbólumává, amelyet politikai vagy taktikai célokra használnak.

(via The Guardian / Die Zeit)