Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Saját magával már konzultált a KDNP az ápolási díjakról

Ez a cikk több mint 5 éves.

A KDNP Facebook-oldalán jelent meg ma délután az a képes hír, mely szerint a kisebbik kormánypárt parlamenti frakciójának két képviselője, Móring József Attila, és Nacsa Lőrinc meglátogatták a szociális ügyekért és társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkárt, Fülöp Attilát, hogy az otthonápolás díjazásának rendezéséről konzultáljanak a kormány emberével.

Budapest, 2018 július 16. A KDNP-s Nacsa Lőrinc (Középen) és Móring József Attila (jobbra) konzultálnak az ugyancsak KDNP-s államtitkárral, Fülöp Attilával / Fotó KDNP, Facebook

Eddig nem is lenne semmi probléma. A bökkenő csupán az, hogy Fülöp maga is a KDNP tagja, onnan került államtitkári pozíciójába. Így az egyeztetés a hír tanúsága szerint a kereszténydemokraták között zajlott le.

Ezek után talán nem is meglepő, hogy a képviselők a megbeszélés után sikerről számoltak be:

A KDNP mindig is fontosnak tartotta a rászorulók képviseletét, ezért a megbeszélésen a képviselők elmondták, hogy fokozatos, sávos emelést támogatnak, és fontos, hogy mielőbb a kormány elé kerüljön a témával kapcsolatos előterjesztés. Fülöp Attila államtitkár hangsúlyozta, hogy az Államtitkárság dolgozik a lehetséges megoldásokon, a legfőbb cél mindenképpen az érintettek segítése.

Pedig maga a téma régóta égeti az egymásra következő Orbán-kabinetek körmét. A díj, amelyet tartós ápolásra szoruló hozzátartozó után kaphat meg nagykorú személy, évek óta szégyenletesen alacsony. Az ügyet felkaroló civilek tavaly júliusban, nyílt levélben kérték a díj felemelését a képviselőktől az akkori költségvetési ciklusban, ám ez 2017-ben még süket fülekre talált kormányoldalról.

Most azonban újra összeálltak a különböző érdekvédelmi csoportok (Cseve Csoport, a Lépjünk, hogy léphessenek! Közhasznú Egyesület, aHang) és idén június végén végre elérték, hogy a rendezésről szóló javaslataik a parlament elég kerüljenek, oda ugyanis beterjesztették azokat az MSZP képviselői.

A civilek petíciójának legfontosabb eleme az a követelés, hogy az ápolás, felügyelet jellege folytán a magyar kormány ismerje el az otthoni ápolást teljes jogú munkakörnek, és a munkavállalás általános szabályai szerint állapítsa meg a díjazást.

A KDNP-s államtitkár most viszont sem a civilekkel vagy az ellenzéki képviselőkkel vitatta meg a témát, hanem éppen saját frakciójának képviselőivel.

Akik nyilván ugyanazt a, sávos emelésről szóló ígéretet támogatják, mint maga az államtitkár.

Az otthonápolási díj mértéke egyébként valóban a létminimumot sem éri el. Mint idei felhívásukban a civilek is megjegyzik,

A családi pótlékkal együtt is maximum 75.810 forintból kell két embernek megélnie, ami egyszerűen lehetetlen, még Magyarországon is. Ez tarthatatlan helyzet!

Éppen ezért legalább 50 ezer forintos emelést tartanának célszerűnek.