Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az MNB szerint sem nagy ötlet a kafetéria-rendszer megnyirbálása

Ez a cikk több mint 5 éves.

A Magyar Nemzeti Bank szerint is csökkennek majd a nettó bérek a béren kívüli juttatások rendszerének megnyirbálásával, miközben az intézkedés nem gyakorol számottevő pozitív hatást a költségvetésre.

Az új adótörvényekkel megszüntetné a kormány a kafetéria-rendszer számos elemét. A terv szerint nem ösztönzi többé az állam az  iskolakezdési támogatást, a bérlettámogatást, az önkéntes pénztárakba (tehát például az egészség-, az önsegélyező- és a nyugdíjpénztárakba) való belépést, valamint eltűnnének az Erzsébet- és ajándékutalványok is. Az a lehetőség is megszűnik, hogy dolgozóknak adómentesen juttassanak diákhitel-, a lakáscélú hitel- vagy éppen lakbér támogatást.

A döntés ellen tiltakozó Magyar Szakszervezeti Szövetség szerint jövőre így 2 millió dolgozónak csökkenhet a nettó bére. Ezt támasztja alá az MNB prognózisa is.

Elemzésükben azt írják, hogy a cégek a kafetéria megnyirbálásával a megspórolt pénz 90%-át vissza fogják adni a dolgozóknak, de mivel a bér adóterhe magasabb, mint a kedvezményes béren kívüli juttatásoké, a nettó fizetések csökkenni fognak.

A bércsökkenés sok család számára jelenthet jelentős nehézségeket, pedig  – amint a jegybank elemzése írja – a költségvetés számára nem jelent jelentős pluszbevételt a kafetéria-rendszer csorbítása. Ezt az összeget az MNB 8 milliárd forintra teszi, ami nagyjából négy egymást követő Red Bull Air Race költségvetési támogatásának a megfelelője.

Elemzésében az MNB arra a következtetésre jut, hogy

„a béren kívüli juttatások rendszerének átfogó átalakítása összességében közel semleges hatást gyakorolhat a költségvetés egyenlegére”.

Ha ehhez hozzátesszük, hogy az egymást követő kormányok Magyarországot évek alatt a nagyvállalatok adóparadicsomává tették (az ő effektív adókulcsuk ma már mindössze körülbelül 5%-os), és a legtöbb áru forgalmi adója 27%-os, akkor kockázat nélkül kijelenthetjük, hogy a 2019-es költségvetés sem lesz „a munkából élők költségvetése”.

Mutatóban található az új adótörvényekben az emberek számára előnyös intézkedés is, a tartós tejek áfája 18-ról 5-re csökken, ez valamelyest biztosan a bérből és fizetésből élők életét könnyíti majd, de közel nem egyenlíti ki a számukra hátrányos intézkedéseket.

(napi.hu, Mérce // Címoldali kép:  Czeglédi Zsolt, MTI)