Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

2 millió dolgozónak csökkenhet a bére, de a szakszervezetist meg sem hallgatja a törvényalkotási bizottság

Ez a cikk több mint 5 éves.

Nem hallgatták meg Kordás Lászlót, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) elnökét a törvényalkotási bizottság ülésén. A szakszervezeti vezető az ország hat legnagyobb szakszervezetének közös álláspontját szerette volna tolmácsolni az új költségvetési törvény kapcsán, amely a béren kívüli juttatások adóztatásával a dolgozók átlagosan évi 90 ezer forinttól esnek el.

A törvényalkotási bizottságon a kormánypárti képviselők szavazták le, hogy a MASZSZ elnöke elmondhassa álláspontját arról, miért látja veszélyesnek, hogy  a cafeteriaelemeknek jövőre emelkednének az adóterhei. A bizottságokban az ellenzéki módosító indítványokat is egytől-egyig leszavazták.

Mint korábban megírtuk, 2019-ben a kormány a SZÉP-kártya kivételével szinte teljesen felszámolná a béren kívüli juttatások rendszerét, így megszűnne az iskolakezdési támogatás, a bérlettámogatás, az önkéntes pénztárakba (tehát például az egészség-, az önsegélyező- és a nyugdíjpénztárakba) való belépés támogatása, és eltűnnének az Erzsébet- és ajándékutalványok is, de olyan, eddig adómentesen nyújtható juttatások is megszűnnének, mint például a diákhitel, a lakáscélú hitel törlesztése vagy éppen a lakbér támogatás.

A cafeteria-rendszer átalakítása nyomán így 2 millió dolgozónak nőnek jövőre az adóterhei, és csökkenhet a nettó bére.

Kordás később a Tóth Bertalan MSZP-elnökkel közös sajtótájékoztatóján elmondta, a cafeteriára tervezett magasabb adóterhek miatt egy átlagos munkavállaló évi 90 ezer forinttól esik el, az adócsomag növelése pedig 20 ezer céget, és kétmillió dolgozót, illetve családjaikat is érinti.

Tóth Bertalan a sajtótájékoztatón elmondta, az adótörvényekkel a családok nettó bérei csökkenni fognak, szerintük a kormány megszorításokba kezd, amit a dolgozóknak kell elviselniük.

A kormány bejelentését követően a szakszervezetek azt kifogásolták, hogy az átalakítási javaslat a szakszervezetek, munkaadó szervezetek és a kormány közötti érdemi párbeszéd nélkül  került a parlament elé.

Kordás László a mai sajtótájékoztatóján elmondta, nem kizárt, hogy a MASzSz tüntetéseket fog szervezni az adótörvények ellen, de ezt az ügy társadalmi tmogatottságától teszik függővé. Tóth Bertalan elmondta, a szocialisták támogatnák a szakszervezeti akciókat.

Elképzelhető, hogy nem a jelenlegi lesz a végső formája az adótörvényeknek, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes jövő hétfőre és keddre az Országgyűlés rendkívüli ülésének összehívását indítványozta, az ülésen terítékre kerülhetnek az adójogszabályok is.

(Népszava, Címoldali kép: MTI, Mohai Balázs)