Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Július 20-án ismét tüntetnek az otthoni ápolás munkaviszonnyá minősítéséért

Ez a cikk több mint 5 éves.

Csütörtökön az otthoni ápolás elismeréséért küzdő civil szervezetek, a Lépjünk, hogy léphessenek! egyesület és a Csak Együtt Van Esély (CSEVE) csoport képviselői az Emberi Erőforrások Minisztériumának tisztségviselőivel egyeztettek, de a megbeszélés nem vezetett eredményre. Ezért az érintett civil szervezetek július 20-ra újabb tüntetést hirdettek.

Június 27-én tartottak már közös akciót a Kossuth téren a szervezetek, akkor a költségvetési vitára igyekvő képviselőknek adták át a petíciójukat, melyben azt indítványozták, hogy a kiemelt ápolási díj azonnali hatállyal emelkedjen 50 ezer forinttal (jelenleg 52 ezer forint), és 2019. január 1-től számítson minimálbéres munkaviszonynak vagy foglalkoztatási jogviszonynak a tartós betegek otthoni ápolása. A petíciót az aHang.hu oldalon lehet aláírni, jelenleg 30 ezer aláírás gyűlt össze a célként kitűzött 50 ezerből.

A Lépjünk, hogy léphessenek! és a CSEVE képviselőinek közleménye szerint a Rétvári Bence államtitkár részvételével zajló csütörtöki egyeztetésen „a minisztérium részéről semmilyen konkrétum nem hangzott el”, mindössze „együttérzésükről biztosították az érintetteket”, majd felrótták a megjelenteknek, hogy „nem jöttek konkrét javaslattal”.

„14 évük volt, 8 éve kormányon vannak. Mi a jó élet történik, hogy azóta nem voltak képesek ezt megfelelően kidolgozni milliárdokból fenntartott háttérintézményekkel, szakemberekkel, tanácsadókkal? Megalázó, méltatlan, az érintett gyerekeket, szülőket, nagyszülőket teljesen hülyének néző és semmibe vevő magatartás,” – írják a közleményben.

Ezzel szemben az EMMI közleménye szerint „az egyeztetésen részt vevő civil szervezetek egyetértettek a kormány azon elképzelésével, hogy tovább emeljék az ápolási díjat” és „ennek részleteiről a minisztérium bővíti a párbeszédet további szakmai és civil szervezetekkel, érdekképviseletekkel és a szociális ágazati egyeztető fórummal.”

Csordás Anett, a Lépjünk, hogy léphessenek! vezetője a Mércének elmondta, örömtelinek tartják, hogy ez EMMI elvben emelni szeretné az ápolási díj összegét, de azt, hogy az egyeztetésen semmi konkrétum nem hangzott el, mélységesen elkeserítőnek találják.

Az üres ígéreteken túl az EMMI képviselői az egyeztetésen hivatkoztak arra is, hogy a tanároknak és az ápolóknak is emelni kell a bérét, nem juthat mindenkinek.

A legkonkrétabb elhangzó ígéret szerint majd szeptemberben meglátják, mennyi pénz maradt fent a költségvetésben, és mérlegelik, hogy ebből az összegből el lehet-e különíteni valamennyit az ápolási díj emelésére. Csordás szerint ez a hozzáállás mutatja, mennyire semmibe veszi a kormány és a minisztérium azt a 45 ezer családot, akik tartós beteget ápolnak.

Az egyeztetés sikertelenségére hivatkozva a civil szervezetek július 20-án délután öt órára hirdettek tüntetést a Kossuth térre, amire várnak mindenkit, aki „szerint nem lehet 30-40-50 ezer forintból súlyos beteget ápolni, megélni” és aki szerint „a 24 órás állandó készenlét és törődés igenis munka, amelyért elismerés és fizetés jár.” Azért erre az időpontra esett a választás, mert aznap szavazza meg az Országgyűlés a jövő évi költségvetést.

Címlapfotó: a Lépjünk, hogy léphessenek Facebook oldaláról.