Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Újabb törvényt írnának a paksi bővítés részleteinek titkolására

Ez a cikk több mint 5 éves.

Az új paksi atomerőmű adatainak megismerését is korlátozhatja a „lex Jávor”, vagyis az a csomag, amit a tervek szerint az őszi ülésszakon tárgyal majd a parlament – írja az Mfor.

A tervezett törvénymódosítás – amelynek szövege itt olvasható – célja

„a nukleáris létesítménnyel összefüggő engedélyezési eljárásokban szereplő adatok nyilvánosságra hozatalára (közadatigénylés teljesítésére) vonatkozó szabályok szigorítása”.

Az Mfor szerzője szerint kizárásos alapon az új paksi blokkok megépítésével összefüggő adatok eltitkolására készül a kormány.

A titkolózás azért lett ismét sürgős a kormány részéről, mert május végén első fokon Jávor Benedeknek, a Párbeszéd EP-képviselőjének adott igazat a Főváros Törvényszék a paksi atomerőmű két új blokkjának megépítéséért felelős tárca nélküli miniszter, Süli János elleni perben.

A talán egész Európa energia politikáját meghatározó, valószínűleg precedensértékű perben a kormány a legfontosabb részleteket titkosításához továbbra is ragaszkodik, valószínűleg ennek szól a mostani törvényjavaslat is, amely Jávor Benedek győzelme nélkül aligha született volna meg.

Jávor Benedek Facebook-posztjában ijesztőnek nevezte, hogy ha a Fidesz veszít valaki ellen a bíróságon, az első reakciója az, hogy módosítani akarja a vonatkozó törvényeket.

(Mfor, via Átlátszó)