Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az MTA után újabb fontos intézményben blokkolja a minisztérium a tudomány finanszírozását

Ez a cikk több mint 5 éves.

Sejteni lehetett, hogy a kormány alaposan megvariálná a tudományfinanszírozást, miután Palkovics László korábbi oktatási államtitkár külön tárcát kapott: az Innovációs és Technológiai Minisztérium létrehozása után felpörögtek az események, először a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) kutatóintézeteinek finanszírozását kebelezték be (ami a hazai és nemzetközi tudományos életben is óriási felháborodást szült), majd Schmidt Mária lapja, a Figyelő tett közzé egy újabb listát, olyan tudósokról, akik különféle, kormányzati körökbe nem túl népszerű témákban (ilyen például a genderelmélet, a migráció vagy éppen a homoszexualitás) kutatnak. És a sor úgy tűnik, folytatódik.

A 24.hu úgy tudja, hogy csaknem 11 milliárd forintnyi támogatás kiosztása csúszik a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatalban (NKFI), hiába született már döntés a támogatandó tudományos projektek listájáról. Ahhoz ugyanis, hogy a nyertes pályázatok finanszírozásához szükséges pénz megérkezzen, immár Palkovics László miniszteri rábólintása szükséges, függetlenül attól, hogy korábban az intézmény hosszadalmas és alapos eljárás során értékelte a beérkezett pályázatokat, az NKFI azóta egyébként menesztett elnökének, a volt fideszes oktatási miniszter és MTA-elnök Pálinkás Józsefnek a felügyelete alatt.

A 24.hu információi szerint ez a hosszú előkészítés sem volt elég, Palkovics László arról tájékoztatta a hivatalt, hogy az ő egyetértése nélkül nem hirdethetnek eredményt. Így kérdéses, mikor lehet nyilvános a győztesek sora, és az sem tisztázott, a minisztérium milyen szempontok alapján vizsgálja felül a határozatot.

A minisztérium szerint egyébként rutineljárásról van szó, a csúszást pedig Pálinkás távozásával, és az átmeneti időszak nehézségeivel magyarázta.

Azt viszont fontos megjegyezni, hogy az NKFI jelenleg a hazai tudományfinanszírozás egyik legfontosabb forrása, amelyhez minden tudományterület pályázhat, egy-egy pályázat nyertese pedig több évre előre tervezhet a jelentős támogatásoknak köszönhetően. Ám épp ezért: ha a pályázatok finanszírozása bizonytalan ideig csúszik, akkor kutatások sorsa válhat bizonytalanná. A kérdés természetesen megint csak az: a Palkovics vezette minisztérium vajon milyen szempontok alapján szól majd bele (mármint ha beleszól) a tudományfinanszírozásba – és így közvetve a tudományos közélet függetlenségébe?

(via 24.hu, címlapkép: MTI/Kovács Tamás)
Címlapkép: MTI/Kovács Tamás