Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kézmosásra oktat az EMMI a kórházi fertőzések ellen, csak szappan nincs a kórházakban

Ez a cikk több mint 5 éves.

Az EMMI egészségügyi államtitkársága ma indította el Moss kezet! című kampányát azért, hogy felhívja a figyelmet a kézmosás fontosságára az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések megelőzésére. A prevenció fontosságát utcai citylight plakátokon fogják hirdetni a hónap közepéig.

Enyhén szólva ellentmondásos kezdeményezésnek tűnik az emberek kézmosásra való ösztönzése, miközben az uniós országok közül épp a kézfertőtlenítést elsőként meghonosító Semmelweis Ignác Magyarországán használják a legkevesebb alkoholos kézfertőtlenítő gélt az egészségügyi intézményekben.

Ennek sajnos meg is lett a következménye: 2014-2016 között 3998-ról 4830-ra nőtt a kórházi fertőzések száma, a betegek leggyakrabban alsó légúti fertőzést, tüdőgyulladást, illetve seb-, húgyúti és véráramfertőzést kapnak.

Sok kórházba maguk a betegek visznek tisztálkodási szereket – erre próbálta például felhívni a figyelmet a Magyar Kétfarkú Kutya Párt nemrég, amikor aktivistái két alkalommal is szappant és WC papírt loptak be kórházakba, tavaly pedig a Rezidens Szakorvosok Szakszervezete ajánlott fel száz liter kézfertőtlenítőt a hiányban szenvedő kórházaknak.

Az EMMI és az ÁNTSZ korábban többszöri kérésre sem adta ki a kórházi fertőzések közérdekű adatait, míg a TASZ-nak végül több évi küzdelem után idén áprilisban sikerült kiperelnie az illetékesektől. Miután éveken át titkolták a kórházi fertőzésekről szóló statisztikákat, Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter ma azt mondta, „Semmelweis emléke előtt akkor tudok a legjobban tisztelegni, ha a róla elnevezett napon a szepszissel és az antiszepszissel kapcsolatban jelentős bejelentést teszek hétfőn” – Kásler nagy bejelentésére tehát még várnunk kell egy napot, azt viszont csak remélhetjük, hogy a  kézmosós kampányon kívül talán rendszerszintű változás is történhet.

Azt mindenképpen megfontolhatná a minisztérium, hogy elsősorban nem a kórházakba szappant behordó betegeket és hozzátartozóikat kellene kézmosásra oktatni, hanem sürgősen biztosítani kellene a kórházak alapvető higiéniai feltételeit.

Forrás:Népszava
Címlapkép: MTI Fotó/Illyés Tibor