Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Mégsem jogsértők a józsefvárosi ellenzéki polgármester-jelölt választási plakátjai

Ez a cikk több mint 5 éves.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, a Józsefvárosi Választási Bizottság múlt hét pénteken helyt adott egy kifogásnak, mely szerint a 8. kerület időközi polgármester választáson induló Győri Péter független jelölt nem egyértelműen független, mert választási plakátjain és szóróanyagain az őt támogató ellenzéki pártok és helyi civil társaságok (Momentum, LMP, Párbeszéd, MSZP, DK, Liberálisok, Szolidaritás, C8 Civilek Józsefvárosért) logói is szerepelnek (amellett, hogy egyébként az is jól láthatóan fel van tüntetve, hogy független jelölt).

A bizottság szerint Győri ezzel a választási törvény két pontját is megsértette: úgy vélik, a választás tisztaságának megóvása, illetve a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelve került veszélybe a Győri választási plakátjai miatt.

Az ellenzéki pártok logói azonban szerinte nem azt jelölik, hogy valamelyik szervezet tagja, így a választási törvény előírásai szerint független jelöltként szavazhatnak rá. A felsorolt pártok egyöntetűen támogatják őt, ezért – álláspontja szerint – jogszerű és tisztességes erről a választókat megfelelően tájékoztatni.

Győri fellebbezett a bizottság határozata ellen, mely szerint a polgármester-jelölt összes plakátján le kell takarni az őt támogató ellenzéki pártok logóit.

A Fővárosi Választási Bizottság ma elfogadta a fellebbezést, és a Józsefvárosi Választási Bizottság határozatát hatályon kívül helyezte.


A 8. kerületi választási bizottság egyébként egy másik ügyben sem akart először igazat adni Győrinek: miután festékkel lefújták és megrongálták Győri plakátjait, a helyi bizottság nem állapította meg a jogsértés tényét, mivel szerintük a plakátok nem váltak teljesen felismerhetetlenné. Ma ezt a döntést is sikerült megfellebbeznie, így a Fővárosi Válsztási Bizottság elismerte, hogy jogsértő volt a plakátrongálás.

Győri közleménye szerint az ő jogszerű kampányával ellentétben „az önkormányzat helyi lapjában kizárólag a Fidesz jelöltjét reklámozzák, impresszum nélküli, törvénysértő 16 oldalas színes magazint juttattak el minden lakásba, önkormányzati leveleket osztogattak az óvodás gyerekek szüleinek és fideszes vetélytársa hívatlanul jelenik meg társasházi közgyűléseken és ott kéretlen kampányt folytat, megzsarolva a tulajdonosokat.”

Címlapkép: MTI Fotó/Mohai Balázs