Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Megpróbálja ellehetetleníteni Győri Péter kampányát a 8. kerületi választási bizottság

Ez a cikk több mint 5 éves.

A Józsefvárosi Választási Bizottság tegnap helyt adott egy kifogásnak, mely szerint a 8. kerület időközi polgármester választásán induló Győri Péter független jelölt nem egyértelműen független. Győri plakátjain és szóróanyagain ugyanis jól láthatóan fel van tüntetve, hogy független jelölt, viszont az őt támogató ellenzéki pártok (C8 Civilek Józsefvárosért, Momentum, LMP, Párbeszéd, MSZP, DK, Liberálisok, Szolidaritás) logói is fel vannak sorakoztatva.

A bizottság szerint Győri ezzel a választási törvény két pontját is megsértette: úgy vélik, a választás tisztaságának megóvása, illetve a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelve került veszélybe a Győri választási plakátjai miatt.

Az egész ügyben az a legszebb, hogy a kifogást a Jobbikból nemrég kilépett, szintúgy független jelöltként, mégis a Radikális Jobboldaliak Társasága mozgalom színeiben kampányoló Pintér Attila nyújtotta be.

A bizottság 4 igen és 1 darab momentumos nem szavazattal elfogadta a kifogást, így Győrit most arra próbálják kötelezni, hogy a kampány kellős közepén takarja ki a plakátjain és szórólapjain szereplő pártok logóit. A bizottság szerint annak kommunikációja, hogy politikai pártok támogatásukról biztosítják a független jelöltet, megtévesztheti a választópolgárokat Győri Péter politikai hovatartozását illetően.

Bizonyítékként az mszp.hu-n közzétett civilek és pártok által megfogalmazott nyilatkozatot is beemelték a határozatba, mely szerint „a 2018. július 08-án tartandó időközi polgármester választáson a polgárok közössége által támogatott, független jelölt indulását kívánják elősegíteni Józsefvárosban, Dr. Győri Péter személyében. A nyilatkozat aláírói nyilatkoztak arról, hogy vállalják, hogy maguk és az általuk képviselt közösségek, szervezetek minden tőlük telhetőt megtesznek annak érdekében, hogy Győri Péter kampányát, majd polgármesterként munkáját segítsék.”

A bizottság indoklása szerint a plakáton szereplő támogatóként feltüntetett szervezetek nem kérték jelölő szervezetként történő nyilvántartásba vételüket az időközi polgármester-választáson annak ellenére, hogy arra a választási eljárásról szóló törvény alapján lehetőségük lett volna.

A Momentum elnökségi tagja, Hajnal Miklós azonban egész másképp látja a döntést:

„Elfogadhatatlan, hogy a választások tisztaságáért felelős testület minden alkotmányos szabályra fittyet hány, és politikai döntéseket hozva ellehetetleníti demokratikus ellenfeleit, és korlátozza a polgármesterjelöltet politikai véleményének szabad kifejezésében! Természetesen fellebbezünk az ügyben.”

A Momentum szerint a korábbi gyakorlat azt mutatja, hogy a független jelöltek szóróanyagain is szerepelhetnek a támogató pártok, hiszen ez csak egy megerősítés a választópolgárok számára, a jelölt függetlensége minden esetben egyértelműen fel van tüntetve a különböző megjelenésein és a szavazólapon is.

Eközben nemrég Győri Péter is megszólalt az ügyben, Facebook-oldalán közzétett sajtóközleménye szerint a Fidesz mindent megtesz azért, hogy a józsefvárosi időközi polgármester-választáson a civil jelölt versenyfeltételeit korlátozza. A közlemény szerint

„Győri Péter nem egyik, vagy másik szervezet jelöltje, ezért a választási törvény előírásai szerint független jelölt, a választók is így szavazhatnak majd rá. Ugyanakkor a felsorolt szervezetek, pártok egyöntetűen támogatják, s ezért – álláspontja szerint – jogszerű és tisztességes erről a választókat megfelelően tájékoztatni.” 


Győri úgy gondolja, a széles körű politikai összefogás zavarba hozta az ellenfél kampánygépezetét. Megpróbálják ellehetetleníteni, miközben az önkormányzat helyi lapjában kizárólag a Fidesz jelöltjét reklámozzák, impresszum nélküli 16 oldalas színes magazint juttattak el minden lakásba, önkormányzati leveleket osztogattak az óvodás gyerekek szüleinek és fideszes vetélytársa hívatlanul megjelenik társasházi közgyűléseken és ott kéretlen kampányt folytat. A polgármester-jelölt fellebbezett a bizottság határozata ellen.

Címlapkép: MTI Fotó/Mohai Balázs