Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Titkolja az Emmi, hogy mit állapított meg a gyermekbántalmazással vádolt igazgató ügyében

Ez a cikk több mint 5 éves.

Félnek az igazgatótól, ezért rohamtempóban iratkoznak át más intézményekbe a diákok Budapest XIII. Kerületi Ének-zenei és Testnevelési Általános Iskolából: csak az elmúlt két napban húszan, így összesen összesen már mintegy ötven gyermek hagyta el vagy tervezik elhagyni intézményt – írja a Zoom.hu. Rajtuk kívül pedig huszonhárom tanár is beadta a felmondását hasonló okokból.

A pedagógusok közül többen arcukat vállalva arról számoltak be, hogy Putnoki Zsolt, az intézmény vezetője megfélemlíti a tanárokat, korábban több ízben megalázta, bántalmazta a diákokat, főleg a roma tanulókat. Az ügy áprilisban kapott sajtónyilvánosságot, ám mivel azóta sem zárult eredménnyel az esetek vizsgálata, csütörtökön közmeghallgatást tartottak a XIII. kerületi polgármesteri hivatalban, amelyen sok szülő, valamint már felmondott és még az iskolában tanító pedagógusok is részt vettek. Az egyik megjelent szülő elmondta: a probléma az igazgató diákokkal, elsősorban a kisebbségi gyerekekkel, valamint a tanárokkal szembeni bánásmódja.

Az ülés után felháborodott tanárok egy csoportja kérte számon Közép-Pesti Tankerületi Központ főosztályvezetőjén azt, hogy hónapok óta nem történt előrelépés az ügyben.

Mogyorósi Attila azonban arra hivatkozott: „a tankerületi központ addig nem tud lépni, amíg konkrét ügyről hivatalosan nincs tudomása”, így nem függesztik fel az igazgatót.

A rendőrség az áprilisban kiskorú veszélyeztetése miatt rendelt el nyomozást ám – ahogyan azt csütörtökön Dr. Paál Péter György rendőralezredes is elmondta – az ügynek nincs gyanúsítottja, ismeretlen tettes ellen folyik az eljárás. Az ügy azért kapott különösen nagy visszhangot, mert a rendőrség kezdetben közfeladatot ellátó személy elleni bántalmazás miatt is nyomozást rendelt el, először ugyanis az igazgató jelentette fel diákját, egy 13 éves roma fiút. Amikor azonban rendőrök kérdőre akartak vonni a tanulót az ügyben, megszólalt több tanár is, akik elmondták: az igazgató több ízben bántalmazott már diákokat, főleg a cigány gyerekeket.

Az önkormányzatoknak ugyan elvileg semmilyen beleszólásuk nincs az iskola életébe, ennek ellenére Tóth József MSZP-s polgármester jelezte, hogy a kerület vezetése az Emmihez fog fordulni Putnoki Zsolt elmozdítása érdekében. A polgármester azt állította, már több levelet is írt a minisztériumnak, a tárcánál azonban a türelmét kérték, amíg az átfogó vizsgálat le nem zárul.

A vizsgálat viszont már májusban véget ért, eredménye megvan, de azt még a polgármester sem ismerhette meg eddig

– írja a Zoom.

Putnoki Zsoltot tavaly nyáron ellentmondásos körülmények között nevezték ki másfél évvel azt követően, hogy a Fidesz színeiben Újkenéz polgármesteri tisztségét töltötte be. Pályázatát az önkormányzat, sem az iskola nevelőtestülete, sem a szülői munkaközösség nem támogatta, Palkovics László oktatási államtitkár mégis kinevezte őt.

(Zoom.hu)