Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hazugsággal próbálja menteni érzéketlenségét a zuglói MSZP

Ez a cikk több mint 5 éves.

A zuglói képviselő-testület június 14-én tárgyalta több önkormányzati tulajdonú lakás szociális alapú bérbeadását. A szóban forgó lakások felújítását saját költségen vállalta volna a Baptista Szeretetszolgálat és az Utcáról Lakásba Egyesület (ULE), azonban a kerület fideszes és MSZP-s képviselői az ULE-val való együttműködést leszavazták, a Baptista Szeretetszolgálat kérését pedig csak részben fogadták el.

Június 20-án a zuglói MSZP sajtóközleményben állította, hogy egyrészt a Baptista Szeretetszolgálat nem kereste meg az önkormányzatot gyermekhospice intézményük kerületbe költöztetésével, hanem a Baptista Integrációs Központ fordult az önkormányzat felé, hogy EMMI-s támogatással felújíthassanak három kerületi lakást, amibe nehéz sorsú emberek költözhetnének be.

Másrészt a közlemény szerint az ULE visszavonta az ott élő emberek kérésére a kerületbe építendő mobilházakra vonatkozó előterjesztését. Mint írják, az „elesett, hajlék nélküli emberek otthonaként szolgáló konténerházak telepítése Zugló egyik kertvárosi övezetében projektre vonatkozó előterjesztést – mivel az ezt megvalósítani szándékozó „Utcáról Lakásba!” Egyesület az ott élő emberek kérését meghallgatva elállt a megvalósítástól – az előterjesztő visszavonta.”

Tehát az állítás az, hogy a képviselő-testület nem szavazta le az ULE-val való együttműködést, hiszen maga a szervezet vonta vissza az előterjesztést.

Csakhogy ez így az igazság csúsztatása. Az ULE valóban visszavonta egy korábbi előterjesztését a mobilház-programjával kapcsolatban, de ez még egy évvel ezelőtt történt. Akkor azért vonták vissza, mert a zuglói szociális bizottság elutasította az előterjesztést arra hivatkozva, hogy az ULE-nak egyeztetnie kellett volna róla a kerületi lakókkal. A szociális bizottság elutasítása miatt már nem lett volna értelme a testület elé engedni az előterjesztést, így az ULE visszavonta.

A mostani ügy egy egészen más előterjesztést érint: miután a szociális bizottság egy évvel ezelőtt leszavazta az ULE mobilház-programját, a bizottság MSZP-s vezetője, Hevér László az ULE-nak azt javasolta, inkább az ismertebb Kunyhóból Lakásba programmal próbálkozzanak az önkormányzatnál, mivel az jobban beleillik Zugló szociális koncepciójába.

A program keretén belül az ULE olyan üres önkormányzati lakásokat újított volna fel, amik évek óta üresen állnak, az állapotuk teljesen leromlott. Ezekbe a lakásokba aztán korábban hajléktalan embereket költöztettek volna be, a lakók természetesen lakbért fizettek volna az önkormányzatnak. Ezt szavazta most le a képviselő-testület.

A zuglói önkormányzat honlapján közzétett napirend a június 14-i képviselő-testületi ülésről pontosan rávilágít, hogy az MSZP közleményében hazudik. A napirend 14. pontjához csatolt előterjesztés szövegében szerepel, hogy az nem az ULE mobilház-programjával kapcsolatos:

„Az ULE az együttműködési program keretében önkormányzati tulajdonban lévő üres lakásokat az önkormányzattal, a leendő bérlőkkel, valamint az Egyesület önkénteseivel önköltségen rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotba hozna annak érdekében, hogy a kerületben élő hajléktalan emberek köréből bérlőt jelöljön.”

Kovács Vera, az ULE egyik képviselője Facebookon kommentálta az MSZP általa hazugnak minősített közleményét, állítása szerint az önkormányzat és a Vagyonkezelő az egész történet során nem mutatott hajlandóságot a normális kommunikációra, az MSZP pedig jelenleg sem mutatja annak jelét, hogy szeretnének az ULE-val együttműködni a helyzet rendezése érdekében.

„Tegyük még hozzá: nem elvenni, adni szerettünk volna Zuglónak. Olyan lakásokat néztünk meg, amelyek évek óta üresek, rohadnak, patkánytetemeket, beomlott falakat, szeméttel és törmelékkel borított ingatlanokat láttunk, vagy olyat, ahol nincsen WC, fürdő,” – írja Kovács Facebook posztjában. „Mi ilyen lakások felújítását, beüzemelését vállaltuk volna. A beköltöző bérlő lakbért fizetett volna.”

Címlapkép: Az Utcáról Lakásba Egyesület önkéntesei felújítanak egy lakást Kispesten 2015-ben. / Az ULE Facebook oldaláról.