Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Nem lepett meg, csak féltem” – a texasi már a 22. iskolai lövöldözés az USA-ban ebben az évben

Ez a cikk több mint 5 éves.

Pénteken 10 embert lőtt agyon a texasi Santa Fében egy 17 éves diák, Dimitrios Pagourtzis. A lövöldözést követően az iskola egyik diákja egy riporter kérdésére azt felelte, nem lepte meg a támadás. „Mindenhol ez történik. Mindig úgy éreztem, hogy előbb-utóbb itt is megtörténik. Nem tudom, nem lepett meg. Csak féltem.”

A santa féi középiskola diákját okkal nem lepte meg a lövöldözés: a CNN szerint eddig 2018-ban 22 olyan iskolai lövöldözés történt, melynek során meghalt vagy megsebesült valaki. És az általuk közölt listában még nem is szerepelt a texasi támadás után bekövetkező lövöldözés Georgiában egy iskola parkolójában, amiben egy ember meghalt, egy pedig megsérült.

Washington Post adatai szerint 2018-ban eddig több diák halt meg iskolai lövöldözésekben, mint katona az Egyesült Államok hadseregében. Bár azt a lap kihangsúlyozza, hogy ennek ellenére nem lehet azt mondani, hogy az amerikai iskolák veszélyesebbek lennének, mint a hadseregben szolgálni, ugyanakkor maga a tény mégis hátborzongató.

Kép: A Washington Post összesítése a 2018-as halálesetekről az amerikai iskolákban és hadseregben. A kék vonal jelzi a katonai halálokat, a piros az iskolaikat. / Washington Post

A texasi támadásban tíz ember vesztette életét, köztük egy tanár és egy cserediák Pakisztánból, aki két hét múlva tért volna haza. További tíz ember megsérült. A gyanúsítottat, a 17 éves Dimitrios Pagourtzist a rendőrség elfogta, letartóztatása óta együttműködött a hatóságokkal. Pagourtzis viselkedésében korábban nem voltak olyan árulkodó jelek, amelyek alapján következtetni lehetett volna tettére. Ugyanakkor viszont a rendőrség által lefoglalt naplóiból kiderült, hogy a támadást már régóta tervezte, elkövetése után öngyilkos akart lenni. Pagourtzis bevallotta, hogy nem véletlenszerűen ölt, akiket kedvelt, azokat nem lőtte le, akiket meg igen, azoknak a meggyilkolását előre eltervezte.

Februárban történt az idei év eddigi leghalálosabb iskolai lövöldözése Amerikában, egy floridai középiskolában. Az ottani támadásnak 17 halálos áldozata volt, 14 diák és 3 tanár. A Stoneman Douglas középiskola diákjai a lövöldözést követően nagy hatású mozgalmat indítottak a fegyvertartás szabályainak szigorítása érdekében: azóta többször szerveztek országszerte iskolai sztrájkokat, melyek során a diákok kivonultak az óráikról, márciusban pedig a „Menet az életünkért” nevet viselő tüntetés során félmillió ember vonult Washington utcáin. A New York Times szerint a vietnámi háború elleni tiltakozások óta ez volt a legnagyobb diáktüntetés az USA-ban.

Ennek ellenére sok kézzelfogható változás nem történt, Donald Trump amerikai elnök néhány hete az Országos Fegyver Szövetség (National Rifle Association, NRA) éves nagygyűlésén mondott beszédében biztosította a résztvevőket, hogy a fegyvertartáshoz való joguk nem fog csorbulni mindaddig, amíg ő az elnök. Pénteken Trump Twitteren együttérzéséről biztosította az áldozatokat és családjukat, mondván: „Gyászoljuk ezt a szörnyű veszteséget, és mindenkinek, akit ez a rettenetes támadás Texasban személyesen érintett, támogatást és szeretetet küldünk.”