Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Na vajon mire emlékeztet a szlovén jobboldal választási plakátja?

Ez a cikk több mint 5 éves.

Június 3-án parlamenti választásokat tartanak Szlovéniában, és a helyi jobboldal megtalálta a csodafegyvert a plakátozás terén.

A jobboldali Szlovén Demokrata Párt (SDS) plakátjai kísértetiesen emlékeztetnek a Fidesz által a kampány végén bedobott STOP plakátokra, amelynek ötletét a magyar kormánypárt szintén nem saját kútfőből merítette, hanem lemásolta és tovább butította a brit szélsőjobboldali UKIP 2016-os plakátjait.

A gyűlöletkeltő internacionálé elég jól űzi a bevált receptek és „jó gyakorlatok” átadását.

A plakáton a párt azt hirdeti, hogy minden, az országba érkező menekültnek 1963 eurót kell fizetni, ám az SDS megvédi Szlovénia biztonságát. A Fideszhez hasonlóan a párt a migrációellenes álláspontját a hagyományos család védelmének üzenetével és munkavállaló-ellenes, nagyvállalatbarát politikával egészíti ki.

A magyar kapcsolatok egyébként nem állnak meg itt. Habony Árpád környezetébe tartozó cégek például tavaly bevásárolták magukat az SDS-közeli Nova24TV-be, a párt vezetője pedig történelmiként ünnepelte Orbán Viktor április győzelmét.

A legfrissebb felmérések szerint egyébként az SDS kaphatja a legtöbb szavazatot, de valószínűleg még így sem haladja meg 2014-es eredményét, amely csak ellenzéki szerepre volt elegendő. Az SDS 4 éve a mandátumok 20,69 százalékát szerezte meg, most a különböző közvélemény-kutatások 12,6 és 19,6 százalék közé mérik.

Beomlott viszont a négy évvel ezelőtti győztes balközép párt, a Modern Középpárt (SMC) támogatottsága. Miro Cerar kormányfő pártja 34 százalékról 5-7 százalékra zsugorodhat. Koalíciós partnerének a Szlovéniai Nyugdíjasok Demokratikus Pártjának (DeSUS) is megfeleződhet a támogatottsága, egyes felmérések egyenesen a 4 százalékos parlamenti küszöb alá mérik a tömörülést.

Cerar harmadik koalíciós partnere, a Szociáldemokraták viszont jól jöhet ki a két és fél hét múlva esedékes voksolásból. Hat százalék alatti 2014-es teljesítménye után most minden közvélemény-kutató stabilan valamivel 10 százalék fölé méri.

Az öko-szocialista Levica (A Bal), úgy tűnik, jelentősen nem tudja növelni erejét.

A június 3-i forduló másik nagy nyertese a Marjan Šarec Listája névre hallgató formáció lehet, amely most indul először parlamenti választásokon,de a felmérésekben fej-fej mellett van az SDS-ssel.

A Kamnik város polgármestere, egykori újságíró, színész és humorista Marjan Šarec által alapított párt programja baloldali (közszolgáltatások minőségének javítása, privatizáció ellenzése) és szociálliberális (melegjogok, marihuána-legalizáció) elemekből áll, emellett vallásos felhangokkal is dolgozik. Šarec például Jézus tanításaihoz kötötte a valódi szocializmust.

Az elemzők nem tudják megjósolni, vajon az SDS vagy a Lista végez-e első helyen, és kapja meg a felhatalmazást a kormánykoalíciós tárgyalások megkezdésére.