Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Brexit-kampányból „kölcsönzi” a kormány a legújabb migránsellenes hirdetését

Ez a cikk több mint 6 éves.

Mikor már azt hinnénk, nem lehet még egybitesebbé tenni a gyűlölet- és félelemkeltést, a kormány mindig rácáfol. Tegnap délután jelent meg a kormány Facebook-oldalán a bejelentés, hogy április 15-ig újabb „figyelemfelhívó kampány” indul. A „figyelemfelkeltést” szolgáló képen, amelyből minden valószínűség szerint óriásplakát is lesz nem szerepel más, mint egy zöld mezőben tömött sorokban vonuló menekültek, és egy hatalmas Stop-tábla.

Nem bonyolították túl a dolgokat, ugye?

A dolog pikantériáját az adja, hogy az új kampányban használt kép már ismerős lehet sokaknak, akik követték a 2016-os Brexit-kampányt. Ezt a képet használta a szélsőjobboldali Egyesült Királyság Függetlenségi Pártja (UKIP), hogy az unióból való kilépésre buzdítson.

A UKIP plakátja úgy állította be, mintha a képen látható menekültek Nagy-Britanniát akarnák ellepni:

„Meg kell szabadulnunk az EU-tól és vissza kell vennünk a határaink fölötti ellenőrzést” – hirdette a párt plakátja.

A magyar kormány most ugyanehhez a módszerhez folyamodik, csak még annyit sem szaporítja a szót, mint brit kollégája. Fenyegető migránshorda + STOP: kell ennél világosabb üzenet?

A fotót egyébként Jeff Mitchell brit sajtófotós készítette Szlovéniában, 2015 nyarán – amikor Szíriából érkező menekültek ezreit meneteltette a helyi rendőrség a horvát határról a 8 kilométerrel arrébb elhelyezkedő átmeneti táborhoz. A fotó ezen a 8 kilométeres, komoly rendőri felügyelet mellett zajló gyalogláson készült. A brežicei táborból aztán a szlovén hatóságok vonattal szállították tovább a menekülteket az osztrák határra.

A kép tehát valóban menekülteket ábrázol, de a kontextusa azért más, mint azt a UKIP-, vagy a még szűkszavúbb magyar hirdetések sejtetik. A UKIP plakátja kapcsán Angliában egyébként rengetegen arról beszéltek, hogy az nyíltan náci „szerkesztési” gyakorlatokat alkalmaz.