Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Keményen bírálta az EP nőjogi bizottsága a magyarországi helyzetet

Ez a cikk több mint 5 éves.

Több komoly kritikát is megfogalmazott a magyarországi helyzet kapcsán az Európai Parlament (EP) nőjogi és esélyegyenlőségi bizottsága (FEMM), amely kedd reggel szavazta meg a témával kapcsolatos véleményét.

Sajnálatosnak nevezték a nemek közötti egyenlőséggel kapcsolatos szakpolitikák „újraértelmezését és leszűkítését a családpolitikára”A 18:5 arányban elfogadott dokumentumban emellett azt is hangsúlyozták, hogy Magyarországon nagyon alacsony a nők aránya a politikai döntéshozói pozíciókban.

A képviselők arra is rámutattak, hogy a női egyenjogúság az európai alapértékek kulcsfontosságú részét képezi, és sajnálatukat fejezték ki amiatt, hogy Magyarország ezektől folyamatosan távolodik, és ezáltal egyre inkább elszigetelődik.

A FEMM tagjai legutóbb februárban látogattak Magyarországra, akkor a delegáció az Isztambuli Egyezmény ratifikációjának állapotát, a szexuális és reprodukciós jogok helyzetét, a nők politikai-gazdasági szerepvállalását, a munka-magánélet egyensúlyát és a roma nők helyzetét vizsgálta .

A küldöttek már akkor is sürgették a kormányt, hogy ratifikálják az Európa Tanács isztambuli egyezményét, amely a nők elleni és a családon belüli erőszak megelőzése és felszámolása mellett áll ki. Azt is aggasztónak találták, hogy a női egyenjogúságért küzdő civil szervezetek munkáját sokszor szándékosan nehezítik, sőt akár kriminalizálják Magyarországon.

A szakbizottságban március végén vitáztak a magyar nők helyzetéről, amely azért volt napirenden, mert az EP belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi bizottságának (LIBE) készülő magyarországi különjelentéséhez többek között a FEMM is csatolni fogja a véleményét.

Mint korábban írtunk róla, a LIBE jelenlegi jelentéstervezete indokoltnak tartja a hetes cikkely szerinti eljárás megindítását Magyarország ellen.

(Forrás: MTI)

Címlapkép: Wikipedia