Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Nem engedünk a TEK önkényének!” – válaszoltak a tüntetésszervezők a kordonozás hírére

Ez a cikk több mint 5 éves.

Mint azt tegnap megírtuk, az országgyűlési alakuló ülés napján, május 8-án a Terrorelhárítási Központ (TEK) 00.00 órától a szükséges ideig, de legkésőbb 2018. május 8-án 11.00 óráig körbezárja a Kossuth teret.

A körbezárás több, már jó ideje bejelentett demonstrációt is érint: délelőtt 10 órára például a Civil Ellenzéki Kerekasztal jelentett be demonstrációt, előző estére pedig élőláncot is szerveznek. A TEK döntése azt jelentheti, hogy a rendőrség által jóváhagyott megmozdulásokat nem lehet majd megtartani a helyszínen. Pedig a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) május 4-én jelentette be, hogy pert nyert a rendőrséggel szemben, így a korábbi tiltás ellenére a rendőrségnek mégis engedélyeznie kellett az Országgyűlés alakuló ülését megelőző élőlánc felállását a Parlament épülete köré.

Május 8-án este 6 órától a választások utáni két tüntetést szervező Mi vagyunk a többség csoport is újabb demonstrációt jelentett be. Bár a TEK körbezárása őket nem érinti, a csoport most mégis közleményben állt ki a másik két megmozdulás szervezői mellett.

„Nem engedünk a TEK önkényének! Nem hagyjuk, hogy több száz méterrel odébb tolják a délelőtt 10 órai társtüntetésünket. A rendőrségnek kötelessége biztosítani a bejárást a másfél hete elfogadott Alkotmány utcai tüntetési helyre. Ha kell bíróságra megyünk. Ha pedig a bíróság a TEK pártjára állna, akkor a lehető legközelebbi helyszínre már bejelentést tett a társtüntetésünk főszervezője. Kérünk mindenkit, hogy csatlakozzon a 10 órai és a 18 órai tüntetésekhez” – írják.

A Jobbik korábban kordonbontási akciót is kilátásba helyezett.