Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A TASZ pert nyert, lehet élőlánc a Parlament körül!

Ez a cikk több mint 5 éves.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) élő videóban jelentette be péntek este, hogy pert nyert a rendőrséggel szemben, így a korábbi tiltás ellenére a rendőrségnek engedélyeznie kell az Országgyűlés alakuló ülését megelőző élőlánc felállását a Parlament épülete köré.

A keddi alakuló ülésre való tekintettel a parlamenti őrség elrendelte az egész Kossuth tér lezárását az ülés idejére arra hivatkozva, hogy a védett személyek (azaz a képviselők) biztonsága biztosított legyen. Majd a Jogállamot Facebook csoport meghirdetett kedd hajnalra egy élőláncot a Parlament köré, hogy „méltó fogadóbizottság” várhassa az alakuló ülésre érkező politikusokat. Erre az őrség kiterjesztette a kordonállítás időbeli hatályát hétfő estére is, ezzel effektíve megakadályozva, hogy elkezdődhessen a tüntetés.

A rendőrség ennek fényében elutasította az élőláncra benyújtott engedélykérelmet, arra hivatkozva, hogy az élőlánc megtartása a népképviseleti szerv zavartalan működését súlyosan veszélyeztetné. Ezt a döntést támadta meg bíróságon a TASZ. A bíróság pedig a tüntetők javára döntött, mivel úgy találták, a rendőrség csak a védett személyek biztonságának szempontját vette figyelembe,  miközben arról indokolatlan módon nem vettek tudomást, hogy a szervező nyilatkozott arról, hogy nem kívánják zavarni az alakuló ülést. Konkrétan az ülés kezdete előtt véget érne a tüntetés, tehát nem tudná zavarni.

„A bíróság döntésének eredményeképpen a tüntetést a rendőrségnek tudomásul kell vennie. A tiltás hatályon kívül lett helyezve, úgyhogy bár a területlezárást elrendelő határozatot nem érinti, így az hétfőn érvénybe léphet, viszont a rendőrségnek biztosítania kell azt is, hogy a tüntetés zavartalanul megtörténhessen a téren, akár a lezárt területen belül is” – jelentette be a TASZ képviselője élő közvetítésben.