Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Újra tízezrek tüntettek Budapest utcáin – percről percre

Ez a cikk több mint 5 éves.
    • Egy héttel ezelőtt több mint százezren vonultak utcára Budapesten.
    • Még aznap bejelentették, hogy folytatják a demonstrálást.
    • A 2.0 Mi vagyunk a többség című mai tüntetésre előzetesen közel 20 ezren jelezték részvételi szándékukat, és több mint 50 ezren azt, hogy érdekli őket az esemény.
    • A szervezők a mostani tüntetés előtt is jelezték: békés demonstrációt terveznek.
    • A tömeg a Kossuth térről vonul át a Szabad sajtó útjára, este 8 körül várhatóak a beszédek.
    • A Mérce percről percre tudósít az eseményekről, élő közvetítésünket itt lehet nézni:

Élő közvetítés
Közvetítés
i
Az élő közvetítés véget ért.

Most már tényleg befejeződött a tüntetés, így elérkezett az élő közvetítésünk vége is, köszönjük a figyelmet! Május 8-án újra tüntetés, természetesen azt is követhetitek majd élőben a Mércén! Jó éjszakát kívánunk minden kedves olvasónknak!

A tüntetés végén felcsendült a Himnusz és az Örömóda. Igazán látványos, ahogy világít a sok-sok telefon.

Így vonult át a kb. 70 ezres tüntető tömeg a Ferenciek terén:

A rendőrök először lezárták az utat a pár száz tüntető előtt, eközben a másik irányból érkezett kb. 30 ember, akik a rendőrsorfal háta mögött leültek, így végül mégis átengedték nekik az Oktogont. Élő közvetítésünket itt láthatjátok az eseményekről:

Ahogy múlt héten, most sem csak Budapesten vonulnak utcára a kormánykritikus állampolgárok. Ezúttal DebrecenbenKecskemétenNyíregyházán, Székesfehérváron, és Dublinban tartanak megmozdulásokat, többnyire vasárnap.

Szegeden már pénteken lezajlott a szimpátiatüntetés, az eseményről itt írtunk bővebben:

Dublinban szombat délutáni piknikezésre hívták az írországi magyarokat, az esemény másfél órával a budapesti előtt kezdődött.

Fotó: Facebook

Körülbelül 200 tüntető vonul át békésen az Oktogonra, mindenkit arra biztatnak, menjenek velük. Élő közvetítésünket itt láthatjátok:

A tüntetők szépen lassan haza indulnak, néha felcsendül ugyan a „mocskos Fidesz”, de a skandáláson kívül semmiféle tettlegesség nem tapasztalható.

Gulyás Balázs megköszönte a résztvevőknek, hogy ott voltak,és kéri őket, hogy békésen távozzanak.

„Folytatjuk, folytatjuk!” – skandálja a tömeg.

Amíg a szónokok felsorakoznak a színpadon, addig „Magyarország! Magyarország!”- ot skandál a tömeg.

A magyar himnusz után az európai himnuszt, az Örömódát is lejátsszák.

A hírt Gulyás Balázs mondta be. A következő tüntetést május 8-ra hirdetik meg, a kormány alakuló ülésének napjára. Így a Fidesz kénytelen lesz szembenézni a kormánykritikus tömeggel.

Pontos időpont még nincs, a helyszín megint a Kossuth tér lesz.

Addig is, van még feladatunk, hívja fel rá a figyelmet Gulyás: a Római-parti mobilgát  megakadályozása érdekében a népszavazási kezdeményezést alá kell írni, valamint a közmédia tisztasága érdekében indított petíciót az aHang.hu-n.

A színpadtól távol már nem hallatszik jól a beszéd, a tüntetők iszogatnak, helyszíni tudósítónk szerint kozóhangulat van.

Kép: Mérce

A tüntetés sztár-felszólalója Hódmezővásárhely polgármestere, akit a tömeg hosszan, „Polgármester úr” kiáltásokkal, ovációval fogad.

Márki-Zay múlt szombaton levelet küldött a tüntetőknek, most elmondja, itt kell állnia, mert ez a tüntetés jelenti a reményt arra, hogy az embereknek az a többsége, akiknek hozzá hasonlóan meg kell küzdenie napi szinten a Fidesz rendszerének igazságtalanságaival.

„Ami nem öl meg, az megerősít!”- mondja, és hozzáfűzi: a választás egyetlen eredménye, hogy leváltottuk azt az ellenzéket, akik nemhogy a nemzet, de a saját érdekükben sem voltak képesek együttműködni. Újra kell kezdjük az építkezést, új értékek mentén, amelyek egyszerre magyar, és európai értékek. Megrédemelünk egy olyan ellenzéket, amiben nincsenek ott a mai hatalom ügynökei.

Senkinek ne legyen kétséges, hogy NEKÜNK Magyarország az első: ha ez nem így lenne, akkor ma este nem követelnénk együtt szabad Magyarországot. Csak együtt, mindannyiunknak összefogva van esélyünk visszanyerni a szabadságunkat.

„We shall fight – harcolni fogunk” – idézi Márky-Zay Churchillt, és hosszan sorolja az ellenzék előtt álló kihívásokat, a következő választásokon a jelöltállítás nehézségeitől kezdve, de beszélt a korrupcióról, az erőfölénnyel való visszaélésről, a független ügyészség, és bíróságok szükségességéről, és az önkormányzati rendszer megőrzésének fontosságáig.

Kép: Mérce

„Ti vagytok az új ellenzék!”- szólítja meg a tüntetőket. Mindenki bekapcsolódhat az országot újjáépítő munkába, teszi hozzá. Mi építeni fogunk, az erőszak, ahogy eddig a Fidesz eszköztárában marad.

Kép: Mérce

Kérdezi Gulyás Balázs, a tüntetés egyik házigazdája. Papp Réka Kinga dala következik, aki szülővárosát, Nyíregyházát is bíztatja a holnapi megmozdulásra, a tömeget pedig közös éneklésre hívja: Elindultam szép hazámból

 

Kép: Mérce

Homonnay beszéde előtt Gálvölgyi és Hernádi Judit biztató videóüzeneteit vetítik le, ezután felzendül a „mi vagyunk a többség!”

Kép: Mérce

Homonnay beszédét azzal kezdi, hogy mit jelent számára a „normális Magyarország. Szeinte egy normális országban segítünk az elesetteknek, ahol a dölyfös nagyurak nem mondják meg, hogy mi legyen a híradóban.

„A Fidesz sáskahadként rabolja le az országot, a leszármazottaink jövőjét is tönkreteszik.” Homonnay beszél a közmédia színvonaláról is, hogy a Fidesz csak csalással és hazugsággal tudott nyerni. A tömeg válaszol: „Elegünk van, elegünk van!”

Homonnay Rogánnak üzen: „Lehet, hogy mi csak bolhapiac vagyunk a szemedben, de ne feledd, a bolha nagyon nagyot tud csípni!” Az újságíró szerint együtt kell követelnünk, nagyon hangosan, hogy szüntesség meg az MTVA-t. Létre kell hozni egy független testületet, amely ellenőrzi a médiát.

Arra szólítja fel a jelenlévőket, hogy írják alá a tisztességes tájékoztatásért indított petíciót az aHang odalon.

A Wellhello dala után Gyetvai Viktor diáktüntetőé a színpad. Nem látja a tömeg végét, biztos benne, hogy megint több, mint százezren vannak kint az utcán, nagyon lelkesen fog bele a mondandójába.

A mai események a történelemkönyvek lapjaira kerülnek. Reméli, elegen vagyunk a változáshoz, ami az utcán kezdődik, de nem ott ér véget. A fiatalok változást akarnak.

A tömeg „mi vagyunk a többség” skandálással kapcsolódik be –

Hiába vagyunk mi a többség, fűzi tovább a szót Gyetvai, Magyarországot nem szabad megosztani ez alapján sem. A tüntetők elképesztően színes közege abban biztosan egyetért, hogy demokratikus, nyugodt, ellenségképtől nem zaklatott ország polgárai szeretnénk lenni.

A tömeg hosszan skandál: demokráciát.

Ehhez a gyűlöletpropagandának kell véget vetni. A reményt táplálhatja az elmúlt két tüntetés résztvevőinek sokszínűsége, ahol a prode, a székely, a magyar, és az Eu zászló vonult együtt. Ezek a személyes ismeretségek, kapcsolatok menthetik meg Magyarországot.

Felhívja a figyelmet arra, hogy a tömegben ott állnak a tüntetők közt a római parti mobilgáttal kapcsolatos népszavazási kezdeményezés aktivistái.

Álljunk ki most mellettük, és álljunk ki ezután mindenkiért, ne hagyjunk veszni még egy ügyet, még egy független médiumot, és ne kelljen még több embernek külföldre menekülnie – legfejjebb Orbán Viktornak, de inkább börtönbe!

fejezi be beszédét, a tömeg „Orbán takarodj!” skandálással kapcsolódik be.

Kép: Mérce

Gyetvai Viktor beszéde előtt felváltva zúg a tömegben a „demokráciát, demokráciát!” és a „mocskos Fidesz!”

Kálid Artúr színész videóüzenetben röviden elmondta, mennyire megviselte április nyolcadika, egy rövid ideig azt hitte, hogy teljesen kivonul a közéletből. Végül nem így döntött, és arra biztat mindenkit, hogy ők se tegyék.

Beszéde végén Wellhello-t kezdett el dúdolni, azután felcsendült az „Apuveddmeg”. Szolidaritásból játszották le a számot, mivel a Wellhello számait letiltották a Petőfi Rádióban azután, hogy az együttes egyik énekese, Fluor az M2 élő adásában beordította, hogy „Soros György”.

Az író, rákellenes aktivista Szentesi ironikus felütésű videóüzenetében azzal jelentkezett be, hogy otthon takarít, hiszen a Fidesz ezt várja a nőktől. Ezután azzal folytatta: a Fidesz rendszere még a ráktól is rosszabb. Tudja, mit beszél, mert kétszer küzdötte le a betegséget. Azonban a félelem, az ország kettészakítása és a gyűlöletkeltés még a ráknál is mérgezőbb. Nem élhetünk így tovább. 

Furcsának nevezte, hogy szóban kell közölnie mondandóját, mert a Magyar Nemzetben már nem tudja megírni. A lap munkatársai már nem tudnak arról írni, mi történik a közéletben, ezért beszél arról, hogy újságírók országos hálózata szerveződik a hiteles tájékoztatásért.

Ez azért megkerülhetetlen, mert évente fejenként tízezer forintok mennek az adófizetők pénzéből kormánypropagandára. Ennek ellenére senkinek sem kell félnie, hiszen sokmillió embert nem lehet kirúgni, egyszerre az ország felén nem tud elégtételt venni senki semmiért.

Unyatyinszky arra biztatja a jelenlévőket, ne várjanak a pártokra, lépjenek maguk, és azt a pártot támogassák, aki valóban képviseli az akaratukat, amit ki kell nyilvánítani.

Az ország megosztottságának véget kell vetni: öleljetek meg egy Fideszest, és ne sajnálkozásból, mert csak kapcsolatokkal,párbeszéddel mehetünk valamire – fejezi be mondandóját Unyatyinszky. 

A Magyar Nemzet újságírója, Unyatyinszky György mondja a második beszédet.

„Minden vágyunk a tájékoztatás. Egy az, ami biztos: megmaradunk kritikusnak a kormánnyal és az ellenzékkel szemben is!”

Miközben a tömeg az Erzsébet hídtól az Astoriáig szorosan áll, elkezdett beszélni Móra Veronika, az Ökotárs Alapítvány igazgatója, a tüntetés első felszólalója. Beszédében a civilek elleni támadásokról beszél és arról, hogy a társadalomnak szüksége van ezeknek a szervzeteknek a munkájára.

Móra szerint bárki megtalálhatja a hozzá illő feladatot, ezért arra buzdít mindenkit, hogy már hétfőn válasszon magának civil szervezetet.

„Együtt fogjuk megcsinálni a demokráciát, mi, valamennyien! Úgyhogy kezdjük el megcsinálni!”

 

A színpadon Gyetvai Viktor bemondja, hogy a tömeg vége az Astorián is túl áll, hamarosan kezdődnek a beszédek. 

A rendőrök úgy számolnak, az Astoriánál tovább nem ér majd a tömeg, tehát az Erzsébet híd pesti hídfője és az Astoria közötti útszakaszt tölti be a teljes tüntető tömeg.

A tömeg eleje már tízezres tömegben vár a felszólalókra, a vége még a Károly körúton vonul.

A tömegben nagyon bulihangulat van, a transzparensek pedig előrejöttek a színpad elé. A menet vége a Károly körúton halad.

Helyszíni tudósítónk szerint a menet vége nem jutott dűlőre, hogy Európa, vagy Magyarország a magyaroké, ezért inkább csendben vonulnak.

Szemétszedés viszont van:

A menet eleje elérte az Erzsébet hídnál váarkozó tömeget, a vége a Deák mellett halad el.

Kép: Mérce

Kép: Mérce

A tüntetésen vonulók közül már több ezren befutottak a Szabad Sajtó útra, a menet vége még a Bajcsyn halad. Amint a tömeg beérkezik a hídhoz, kezdődnek a beszédek. A felszólalók sorrendje:

-Móra Veronika, az Ökotárs Alapítvány igazgatója
-Gulyás Balázs, a netadós tüntetések szervezője
-Gyetvai Viktor, diáktüntető
-Homonnay Gergely, író, újságíró, tanár
-Unyatyinszky György, a Békemeneten bántalmazott Magyar Nemzet-es újságíró
-Márki-Zay Péter, hódmezővásárhelyi polgármester

Kép: Mérce

A megszüntetett lap utolsó számát osztogatják:

Kép: Mérce

Már kb. ezren várakoztak a hídfőnél, a tömeg eleje közben az Astorián.

A menet eleje elhagyta a Deák teret, hamarosan az Astoriához ér, a vége az Arany János utcánál tart. A Bajcsy-Zsilinszky úton már csak a gördeszkások élvezik az üres utcát.

A Deák téren hatalmas tömeg várja, hogy odaérjen a tüntető tömeg, melynek a vége most tart az Alkotmány utca közepén.

Kép: Mérce

Az Alkotmány utca még tele van tüntetőkkel, az eleje a Bazlikánál tart.

Kép: Mérce

Kép: Mérce

Az Arany János utcai metrómegállónál tart a vonulás, ahol sokan csatlakoztak a tömeghez. „Gyertek velünk!” skandálással próbálnak még több embert magukkal vinni.

Egyszerre szól a két rigmus, közben a tömeg a Bajcsy-n vonul, de a vége még a Kossuthon van.

Azt szerette volna megtudni Gulyástól, hogy a Társaság a Szabadságjogokért finanszírozta-e a tüntetést.

Kép: Mérce

Kép: Mérce

Kép: Mérce

A vonulás elindult a Szabad sajtó útja felé. A szervezők szerint több tízezren vannak a tüntetők, helyszíni tudósítóink szerint ez kissé túlzásnak tűnik, maximum tízezerre tippelnek.

De már megy az „Orbán, takarodj!”

Kép: Mérce

Kép: Mérce

Juhász Péter tegnapi Facebook-posztja szerint már 130 millió forint gyűlt össze az Együtt elnökségi tagjai számára. Ez azt jelenti, hogy már csak 20 millió forintra van szükség ahhoz, hogy visszafizessék a kampánytámogatást, ezzel pedig nem csak az elnökségi tagok egzisztenciája, hanem a párt is megmenekülhet.

Kép: Mérce

Az Együtt számára a mai tüntetésen is lehet adományozni.

Kép: Mérce

Kép: Mérce

Kép: Mérce

10 perc múlva indul a menet, még mindig érkeznek az emberek. A szervezők szerint több tízezren vannak már, az biztos, hogy a Kossuth tér megtelt.

Kép: Mérce

Kép: Mérce

Kép: Mérce

Itt lehet élőben nézni az eseményt, de sajnos technikai nehézségek miatt gyakran megszakad a közvetítés:

A demonstráció 18 órakor kezdődik, és ahogy a múltkor is, most is lesz vonulás. A Kossuth térről sétálnak át a résztvevők a Szabad sajtó útjára.

Az esemény leírásában a legfontosabb feladatokat így jelölték meg:

„A legfőbb célunk a közmédia fidesztelenítése!
De az ellenzéki pártokra is jut feladat, akik szintén sárosak abban, hogy idáig jutottunk.
Velük együtt kell kiharcolnunk egy új, igazságos és tisztességes választási törvényt és a korrupciós esetek kivizsgálását.”

A felszólalók közt láthatjuk majd eddigi tudásunk szerint:

  • Móra Veronikát, az Ökotárs Alapítvány igazgatóját,
  • Gulyás Balázst, a netadós tüntetések szervezőjét,
  • Gyetvai Viktor diáktüntetőt,
  • Homonnay Gergelyt (író, újságíró, tanár),
  • Unyatyinszky Györgyöt, a Békemeneten bántalmazott Magyar Nemzet-es újságírót,
  • Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármestert.

Az szervezők előzetesen ezt írták:

„A választások tisztaságát rengeteg dolog sértette, a legfontosabb probléma azonban a Fidesz közpénzből épített pártmédiája, a sajtószabadság korlátozása. Fontosnak tartjuk továbbá, hogy az ügyészség a fideszes bűnözőket is üldözze, az ellenzéki pártok pedig ne egymást támadják, hanem működjenek együtt a Fidesszel szemben!”

Helyszíni tudósítónk szerint Mécs Imre, volt SZDSZ-es politikus és 56-os forradalmár és jobbikos tüntetők méregetik egymást, miközben egymás mellett lobog az EU-s zászló, a magyar zászló, az árpádsávos zászló, egy momentumos lufi és egy kétfarkús zászló:

Már a tüntetésen is lehet előregisztrálni a Római-part megvédését célzó népszavazásra. A napokban derült ki, lehet népszavazás a Római-parti mobilgátról, ehhez azonban 138 ezer aláírásra van szükség. Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke felhívást posztolt Facebook-oldalán, melyben arra buzdít, hogy a mai tüntetésen regisztráljanak elő azok, akik szeretnék megvédeni a Rómait. Erre a linkre kattintva otthonról is megtehetitek ezt.

Fél hatkor körülbelül ezren voltak a téren, a tömeg vegyes, de sok a fiatal.

A Közös Ország Mozgalom aktivistái is képviseltetik magukat, a szervezet szórólapjait osztogatják a tüntetőknek:

Egy héttel ezelőtt szombaton az Operától vonultak át a demonstrálók a Kossuth térre. Becslések szerint jóval több mint százezren vonultak Budapest utcáin (emellett több vidéki és külföldi helyszínen is tartottak megmozdulásokat).

A Kossuth téri színpadon beszélt többek közt Homonnay Gergely, Gulyás Balázs és Gyetvai Viktor is, ők mindhárman a tüntetés szervezői, és ma is felszólalnak majd. Üzenetet küldött Márki-Zay Péter, felszólalt Lukácsi Katalin, és a tüntetést még a választás éjszakáján meghirdető Lányi Örs is.

A múlt heti közvetítésünket itt lehet megtalálni.

Múlt szombaton Homonnay Gergely három kiemelt célt említett meg:

  • A választási törvény megváltoztatása, hiszen az csak a Fidesz hatalomban tartását célozza.
  • Polt Péter legfőbb ügyész leváltása, hiszen amíg ő Magyarország legfőbb ügyésze, nincs remény a korrupció felszámolására.
  • És végül: a közmédia függetlenítését a kormánypárttól.

Gulyás Balázs pedig többek közt új választás kiírását sürgette.

Így nézett ki a Kossuth tér egy héttel ezelőtt.

Délután öt után nem sokkal körülbelül 50-100 ember összegyűlt a Kossuth téren, 17:20-kor pedig már 500-1000 emberre duzzadt a várakozók száma. A tüntetés hivatalosan hat órakor kezdődik.

A Momentum pedig a Szabadság téren gyülekezik:

{{pp_author_avatar}}
{{pp_author}}
{{pp_time}}
{{pp_content}}