Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az Egyesült Államok légicsapást mér Szíriára

Ez a cikk több mint 6 éves.

Az Egyesült Államok az Egyesült Királysággal és Franciaországgal összehangolt katonai csapást mér a polgárháborús Szíriára. Donald Trump szerint „vegyifegyverekhez köthető létesítményeket” támadnak. Oroszország és Irán válaszlépésekkel fenyeget.

Rakéta Damaszkusz fölött; fotó: Hassan Ammar/AP

A légicsapás az Egyesült Államok és szövetségesei részéről válasz egy múlt szombati, feltételezett vegyifegyver támadásra, amelyet a nyugati szövetségesek szerint az Bassár el-Aszad rezsimje hajtott végre Dúma, egy korábban a lázadók kezén lévő, Damaszkusztól mindössze 10 kilóméterre fekvő város területén.

Az Egyesült Államok elnökének washingtoni idő szerint fél négykor tartott bejelentése szerint precíziós támadásokról van szó, amelyek az Aszad-rezsim vegyifegyver-létesítményeit célozzák. Az elnök beszéde alatt az Al Jazeera szerint bombázásokat lehetett hallani Damaszkuszban, a közeli Homszban és Szíria más részein is. A Pentagon két damszkuszi és a homszi csapást erősítette meg.

James Mattis védelmi miniszter éjjeli sajtótájékoztatója szerint megpróbálták elkerülni, hogy civileket is érjenek csapások, szerinte a szövetségesek csapása végzetesnek bizonyult a vegyi fegyverrel kapcsolatos infrastruktúrára nézve, és nem zárt ki további csapásokat sem.

A Reuters-szel az amerikai fél közölte, több helyszínre mérnek csapást, és Tomahawk robotrepülőgépeket is bevetettek.

A SANA szír hírügynökség szerint legalább 110 rakéta érte a térséget, a támadás Homszban katonai létesítményt ért, ekkor három civil megsérült. Barzehben egy kutató- és oktatóközpontot ért csapás, amiről az USA hamisan feltételezi, hogy ott vegyifegyvereket állítanak elő. A szír ügynökség azt is közölte, a légvédelem sikeresen semlegesített néhány rakétát.

Theresa May az Egyesült Királyság miniszterelnöke a Reuters hírügynökségnek megerősítette, hogy az UK részt vesz a beavatkozásban, azt mondta, kormánya „alternatív megoldást tartott volna jónak, de ebben az esetben nem volt ilyen”. May szerint a légicsapás nem törekszik az Aszad-rezsim megdöntésére, vagy a polgárháborúba való beavatkozásra, pusztán a vegyifegyverek használatától rettentené el a rezsimet.

Hasonlóan nyilatkozott Emmanuel Macron francia elnök is.

A csapást a NATO főtitkára is támogatja, Jens Stoltenberg szerint a támadás csökkenteni fogja a rezsim képessségét, hogy saját népét vegyi fegyverekkel támadja.

Naszra al-Hariri, a polgárháborúban az Aszad-rezsim ellen harcoló szíriai ellenzék vezetője is úgy nyilatkozott, véget kell vetni a szíriai civilek elleni támadásoknak.

Oroszország: nem marad következmények nélkül

Damaszkuszban reggel több száz szír tüntetett a légicsapások ellen, sokan Bassár el-Aszad elnököt éltették, és a szír televízió bejelentését ünnepelték, amely szerint a rakéták nagy részét sikerült semlegesíteni.

A szíriai rezsimet a hét éve tartó polgárháborúban támogató Oroszország és Irán válaszlépésekkel fenyeget.

Az orosz külügyminisztérium szerint a rakéták nem haladtak el az oroszok által felügyelt terület fölött.

Az orosz fél szerint egy előre megtervezett provokációról van szó, az amerikai nagykövetet kijelentette, hogy a csapással a szír rezsimmel szövetséges orosz elnököt is megsértik, és a csapásnak következményei lesznek.

Hasonlóképpen, Irán is „regionális következményeket” helyezett kilátásba. A szintén Aszad-szövetséges diktatúra szerint a nyugati szövetségeseknek nincsenek bizonyítékaik a vegyifegyver-támadásra, és még a független nemzetközi vizsgálat eredményét sem voltak hajlandóak megvárni a válaszcsapással. (A Vegyifegyver-tilalmi Szervezet, amely az ilyen típusú tömegpuszító fegyverek nemzetközi tiltalmát igyekszik kikényszeríteni, szombatra jelezte érkezését a feltételezétt támadás helyszínére.)

Trump már majdnem kivonult

Tíz nappal ezelőtt az amerikai elnök még arról beszélt, a Daesh nagyjábóli megsemmisítése után csökkenteni szeretné az Egyesült Államok térségbeli jelenlétét, és hat hónapon belül kivonná az amerikai csapatokat Szíriából.

Az amerikaiak hozzáállásában a múlt szombati vegyifegyver-támadás jelentett fordulópontot. A támadást az USA, az UK és Franciaország is megengedhetetlennek nevezte, amely – amennyiben megbizonyosodnak a valódiságáról – válaszlépéseket kíván.

A Fehér Ház és a Külügyminisztérium pénteken közölte, hogy az Egyesült Államoknak bizonyítékai vannak arra, hogy a szír rezsim vegyi fegyvert vetett be a Damaszkusz melletti Dúmában a civil lakosság ellen.

Franciaország és az Egyesült Királyság már korábban is azt állította, bizonyítékai vannak arra nézve, hogy vegyifegyver-támadás történt, és azt is világossá tették, hogy a szír kormányt tartják felelősnek a támadásért. Az Egyesült Államok külügyminisztériuma pedig pénteken jelentette ki, a technológiával, amellyel a támadást végrehajtották, csak néhány hadsereg rendelkezik, és ezek közé tartozik Aszadé.

A szír rezsimmel szövetséges orosz kormány azonban az Egyesült Királyságot vádolja azzal, hogy bizonyítékokat ültettek el, egy hamis vegyi fegyver támadás képét keltve Dúmában, hogy ezzel provokálják ki az USA és a nyugati szövetségesek válaszlépését.

Az oroszok ugyan korábban azt mondták, nem utalnak arra sem jelek, hogy vegyi fegyver támadás történt volna, ezt az állsápontot azonban később feladták. Szergej Lavrov külügyminszter pénteken úgy nyilatkozott, dokumentumaik vannak arról, hogy a támadást egy orosz-ellenes koalícióban érdekelt ország szervezte meg. (Itt az Egyesült Királyságra célzott, akivel a Szkripal-támadás kapcsán Oroszországnak különösen megromlott a viszonya.) Alexander Jakovenko, Oroszország londoni nagykövete egészen konkrétan az Egyesült Királyság által támogatott White Helmets nevű segélyszervezetet látta a provokáció mögött, a védelmi minisztérium pedig odáig ment, hogy arról beszélt, bizonyítékai vannak arról, hogy az Egyesült Királyság érintett a kérdésben. Az Egyesült Királyság visszautasította a vádakat.

(Al Jazeera, Guardian)