Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ne lakoltassák ki a Bihari utcai családokat!

Ez a cikk több mint 6 éves.

A Kőbányai Önkormányzat 2016 nyarán állapította meg, hogy a Bihari utca 8/c. szám alatti lakóház életveszélyes, a jegyző emiatt elrendelte a lebontását. Ezek után az önkormányzat elkezdte a lakók kiköltöztetését, ami még most is folyamatban van. 2017 végén a 72 lakásból már csak 35-ben éltek, a megmaradt lakókkal pedig A Város Mindenkié csoport dolgozik azon, hogy ne lakoltathassák ki őket elhelyezés nélkül. Ez leginkább azokat a lakókat fenyegeti, akikkel határozott idejű szerződést kötött korábban az önkormányzat.

A Bihari utca 8/c lakói, A Város Mindenkié és a Kontúr Egyesület aktivistái tiltakoznak a lakóépület lebontása ellen a Kőbányai Önkormányzat képviselőtestületi ülésén 2018 februárjában.

Az AVM először nyílt levélben fordult Kőbánya polgármesteréhez, Kovács Róberthez, amiben kérték, tartson az önkormányzat a Bihari utca lakóinak helyzetéről közmeghallgatást, ahol minden érintett megfelelő tájékoztatást kaphatna és elmondhatnák saját kéréseiket és követeléseiket, de erre a levélre nem érkezett válasz.

Ezt követően idén már háromszor vettek részt az AVM aktivistái a Bihari és a hasonló helyzetben lévő Hős utcai lakókkal együtt a kőbányai közgyűlésen, ahol egyszer sem reagáltak a kerület vezetői érdemben felvetéseikre. Az első alkalommal a testület ugyan elfogadott arról egy határozatot, hogy május 31-ig kivizsgálják, nem érné-e meg inkább az elbontás helyett az épület felújítása, de mire a tanulmány elkészül, addigra a határozott idejű bérleti szerződéssel rendelkező lakóknak már el kell hagyniuk a lakásukat. Ez valószínűleg a meghosszabbított kilakoltatási moratórium, tehát április 30. után meg is történik.

Most az aHang kezdeményezés az AVM-mel együtt petíciót indított a Bihari utcaiak kilakoltatása ellen, amit itt lehet aláírni. A petíció arra hívja fel a figyelmet, hogy a 8/c. lakóinak egy részének az önkormányzat nem biztosít cserelakást, így hamarosan utcára kerülnek. A petíció aláírását követően az aláíró egy előre megírt levelet is elküldhet a kerület képviselőinek, melyben azt kéri a címzettektől, hogy

  1. Vállaljanak felelősséget azért, hogy a Bihari utca 8/C egyetlen jelenlegi lakója sem veszíti el a lakhatását. Függesszék fel a már elindított kilakoltatásokat, kössenek a lakókkal új, határozatlan idejű bérleti szerződést, vagy ajánljanak fel számukra megfelelő minőségű cserelakást.
  2. Tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy a Bihari utca 8/C bontása elkerülhető legyen, és ily módon ne csökkenjen tovább a kerületi önkormányzati bérlakás-állomány.
  3. A lakók kérésének megfelelően tartsanak közmeghallgatást a Bihari utca 8/C helyzetének rendezéséről.

A ház elbontásával 73 komfortos önkormányzati bérlakást veszítene a kerület, pedig már így is nagyon sokan várnak bérlakásokra. Az is a lebontás ellen szól, hogy az épületet 2011-ben 700 millió forintból újította fel az önkormányzat, de így ez az összeg, amit az adófizetők álltak, kidobott pénzzé válhat. Az pedig, ahogy az önkormányzat eddig kezelte a lakókat, sok szempontból kifogásolható. Egyrészt több esetben a felajánlott cserelakások elfogadhatatlan állapotúak voltak, másrészt olyan lakókra is az elhelyezés nélküli kilakoltatás vár, akiknek nincs tartozása, csupán azért nem kapnak cserelakást, mert határozott idejű szerződést kötött velük az önkormányzat. Többeknek közülük kisgyerekei vannak.

„A kilakoltatással fenyegetett lakók között vannak kisgyerekesek, idősek és betegek is, ráadásul sokan saját pénzükből újították fel a lakásukat” – írják a petícióban. Az AVM februárban nyújtott be az Együtt és a Párbeszéd politikusaival együtt egy törvénymódosítást, ami megtiltotta volna a gyermekes családok elhelyezés nélküli kilakoltatását, de ezt a fideszes többségű házbizottság leszavazta.