Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Fel kellett függeszteni a kőbányai képviselőtestület ülését a kilakoltatásuk ellen tiltakozó lakók miatt

Ez a cikk több mint 6 éves.

M a délelőtt másodszorra jártak a Bihari utca 8-as számú ház lakói a kőbányai képviselőtestület ülésén. Januárban, amikor szót kaptak, az önkormányzat felemás döntést hozott, megvizsgálja ugyan, hogy a ház elbontása helyett a felújítás nem éri-e meg jobban, de mire ez a tanulmány elkészül, a határozott idejű bérleti szerződéssel rendelkező lakóknak egy részének már el kell hagyniuk otthonaikat, és nem kapnak cserelakást.

Most is arra készültek a Bihari utca lakó, és nem csak ők, hanem az őket segítő A Város Mindenkié aktivistái, illetve a Hős utcai lakókat képviselő Kontúr egyesület, és a Hős utca egy lakója, hogy szót kapnak. Illetve azt kérték, az önkormányzat fogadjon el egy olyan javaslatot, amely július 31-ig biztosította volna a bizonytalan helyzetbe került családok lakhatását, illetve azt hogy az épületről szóló végleges döntés tartalmától függetlenül sem lakoltatnak ki senkit elhelyezés nélkül. Arra pedig, hogy felszólalhatnak ígéretet is kaptak állításuk szerint az önkormányzat vezetésétől.

Csakhogy a napirendről való tárgyalás elkezdésekor az egyik alpolgármester szót kért, és javasolta vegyék le a napirendről ezt a bihari utca kérdését. Az alpolgármestert Kovács Róbert polgármesternek kellett figyelmeztetnie, még nincs a napirenden a pont ez csak egy kiegészítő javaslat, nem a levételt kell kérni, hanem, hogy ne vegyék fel a napirendre. Ezt a testület többsége meg is tette, az LMP és az MSZP egyik képviselőjének nem szavazatának ellenére.

Fotó: Vörös Anna/AVM

De a lakók és támogatóik nem adták fel, és villámgyorsan a 3. napirendi ponthoz, a 2017-es költségvetéshez szóló ponthoz nyújtottak be felszólalási kérelmet.

Amikor odaértek a képviselők a polgármester jelzete meg is adja szót, annak aki addig írásban jelentkezett. De hiába mondták a felszólalni vágyók, hogy nem volt elég papír amin jelentkezni lehetett volna a polgármester végül csak 3 embernek igért felszólalási lehetőséget. Sőt jelezte, ha nem a napirend tárgyához szólnak hozzá elveszi a szót.

Misetics Bálint az AVM aktivistája kapta meg először és utoljára is a szót, mivel 4 mondat után a polgármester arra hivatkozva elvette tőle, hogy nem a napirend tárgyához tartózó témáról beszél. Misetics hiába mondta már mikrofonon kívül, hogy de arra akart volna rátérni, azzal, hogy a költségvetésben milyen módosításokat lehetne végezni azért, hogy a helyzet rendeződjön, a polgármester rendre utasította, és elmondta a jegyzővel a napirendi pontnak, a bihari utcai lakók helyzete nem képezi tárgyát.

A tiltakozást itt lehet visszanézni:

Ezután A Város Mindenkié aktivistái és a Bihari utcai lakók egy része skandálni kezdett, mire a Polgármester felfüggesztette az ülést.

De ez se vette kedvét a tiltakozóknak, Misetics Bálint elmondta, az önkormányzatnak felelőssége, az önkormányzati törvény alapján, hogy megakadályozza a lakók hajléktalanná válását. Bognár Eszter ügyvéd az utcajogász aktivistája pedig azt vágta a képviselőtestület tagjainak fejéhez, hiába bújnak a laptopjaik mögé attól a helyzet még nem fog megoldódni.

Rögtön ezután a Hős utcában tevékenykedő Kontúr egyesület szociális munkásai vették át a szót, és elmondták többször próbáltak egyeztetni az önkormányzattal, konferenciát is szerveztek amire elhívták a kerület képviselőit, de ők nem válaszoltak.

Egy Hős utcában lakó hölgy ragadta magához a szót, aki elmondta ő csupán azt várja az önkormányzattól, hogy legalább valamilyen tájékoztatást kapjon. Lebontás jön-e? Mi lesz azzal a sok pénzel amit a terület rendezésére kapott az önkormányzat? Biztosítják-e számára a terület rendezése után majd a lakhatást? A megszólalása végén a könnyeivel küszködve pedig azt kérte, segítsenek nekik, kerüljön le róluk az a stigma, hogy a környéken lakók, mind drogosok, bűnözők, mert a Hős utcában élnek.

A Kontúr egyesület másik tagja pedig elmondta, ők azt szeretnék elérni, szülessen megállapodás, ne húzódjon -5-10-15 évig a Hős utca rendezése. Állapodjon meg az önkormányzat legalább azokkal a családokkal, akiknek nincs tartozása, vagy kezelhető tartozása van. Rendeződjön a környéken élő körülbelül 150 gyerek helyzete.

Elmondta azt is, amikor a szemétszedéshez konténert kért az egyesület, az önkormányzat nem is válaszolt, végül saját pénzből fizették ki a konténer árát. Elmondta azt is az önkormányzat megszüntette a takarítást is a környéken.Végül azt kérdezte:

Ha önök Kőbányai képviselőként, ezeknek a lakóknak az érdekét nem képviselik, akkor miért ülnek itt? Ők is kőbányai lakosok – tette hozzá.

Az ülésterem közben lassan kiürült, a Fidesz képviselő, a polgármester elhagyták a termet, de bent maradt még Wéber Tibor alpolgármester aki jelezte, többször is elment egyeztetni a szervezetek tagjaival, beszélt a lakókkal is. Azt is hozzátette ez a fórum nem alkalmas az egyeztetésre, és aki beszélni akar vele kérjen fogadóórát. Majd ő is elhagyta a termet, amelyben ezután csak a jegyző, 2 ellenzéki képviselő, az önkormányzat tagjai és a tiltakozók maradtak.

Wéber, válaszát elégedetlenséggel fogadták a tiltakozók, többen elmondták nem is kaptak időpontot fogadóárára, volt olyan aki azt mondta, neki kettesben az alpolgármester azt ígérte, várjon nyugodtan, nem fogják kilakoltatni.

Az egyik Bihari utcai lakó azt nehezményezte, hogy nem is kapott arról papírt, hogy az épület amiben él életveszélyes lenne, és nem érti, ha életveszélyes akkor miért hosszabbították meg 6 hónappal a bérleti szerződését, illetve azt kérdezte mi lesz vele ha lejár a 6 hónapos szerződése? Hozzátette, 0 forintos, azaz nincsen egy forint tartozása sem.

A Bihari utcában egy olyan épületet ítéltek most lebontásra, amelyet 2005 és 2011 között- az előző szocialista városvezetés idejében – mintegy 700 millió forintért újíttatott fel az akkor még baloldali vezetésű önkormányzat. A felújítás végül az eredeti tervekhez képest megcsúszva készült el, 2010 után pedig az önkormányzat új, fideszes vezetése feljelentést is tett a projekt körüli feltételezett csalások miatt. Ám a rendőrség a nyomozást bűncselekmény hiányában megszüntette.

Egy másik Bihari utcai lakó egy 63 éves hölgy azt kérdezte volna az addigra a termet elhagyó kerületi vezetőktől, hogy ő és beteg férje, akik mindketten dolgoznak miért nem kapnak cserelakást, miért kerül majd az utcára, míg a ház másik lakói nem?

Végül ismét a Hős utcai egyik lakó vette magához a szót, és azt kérdezte, ha nekik jogaik és kötelességeik vannak, márpedig ő rendben tartja a környezetét, fizeti a lakbérét, az önkormányzati dolgozóknak miért nincsen kötelességük? Miért nem foglalkoznak a problémáikkal, amikor ők is kőbányai lakók?

Majd újra az egyik bihari utcai lakó vette vissza magához szót, és sírva mondta, ő megértené ha a tartozása lenne és kiraknák, de tartozás nélkül a gyerekével a többiekkel együtt, hova fog menni ha elveszíti a lakhatását, hogy fog ezután dolgozni?

Majd kikérte magának, hogy a környék lakóit tisztességtelenek nevezzék, hogy olyat állítsanak, hogy a mentő is csak a rendőri kimérettel jár be, hogy dzsumbujnak nevezzék a lakókörnyezetét. Végül azt is elmondta, lehet hogy ő cigány, de a személyi igazolványába, ott van hogy magyar, és ő is kőbányai polgár akit képviselni kell.

Végül újra a Kontúr egyesület egyik vezetője mondta el, ők is a Hős utca rendezésében érdekeltek, elismerik, hogy súlyos problémák vannak, de azt látják ezt már most is az ott élő legszegényebbek, szociálisan legrászorultabbak sínylik meg. Szerinte a rendezés folyamatai nem oda mutatnak, hogy szociálisan átgondolt, a szakmai feltételeknek megfelelő területrendezés zajlik majd le a területen.

Majd a Jegyző válaszolt, aki szerint hozzá bármikor be lehet menni fogadóórára, és ha valaki felteszi a kérdését, arra részletes egyedi választ fog kapni.

Beszéde utána  tiltakozók kivonultak a teremből, csak az önkormányzat dolgozói maradtak benn, egyikük nem is bírta tovább a feszültséget és sírva fakadt.

A tiltakozás után a kőbányai önkormányzat közleményt adott ki, amelyet teljes egészében közzé teszünk:

A Hős utcai és a Bihari utcai szegregátum felszámolása társadalmi kérdés. A törvénytisztelő, a szociális bérlakásukért becsületesen fizető többséget rettegésben tartják az emberi együttélés szabályait semmibe vevő, a környékhez nem a rászorultságuk, hanem a törvénykerülő életmódjuk miatt ragaszkodó családok. A Kőbányai Önkormányzat eddig is minden segítséget megadott azoknak a bérlőknek, akik együttműködnek a kerülettel, de nem áll módjában asszisztálni ahhoz, hogy egyes civil szervezetek és ellenzéki pártok illegális lakásfoglalók, tartozást felhalmozók, a törvényekkel visszaélők botránykeltését használják fel politikai céljaikra.

A Kőbányai Önkormányzat határozottan visszautasítja, hogy különböző pártok és civil szervezetek kampánycélokra használják fel a kerület két legnagyobb szegregátumának megszüntetésére tett erőfeszítéseit. A hivatalba évek óta érkeznek panaszok a Hős utcában, illetve a Bihari utcában uralkodó közegészségügyi állapotok és az egész környéket sújtó közbiztonsági problémák miatt. A két telep helyzete az országos sajtóban is ismertté vált: a hétköznapok része a megfélemlítés, az erőszak, a drogterjesztés, a szeméthegyek – amelyek mögött az itt élő dílerek tízmilliós autói parkolnak. A mindennapos razziák miatt az „érintett” lakók a rendőrök érkezését előrejelző figyelőrendszert hoztak létre. A normális többség alig mer kimozdulni az otthonából. A teljesen lelakott, illetve életveszélyessé vált házakat mindenképpen le kell bontani, és ez jelenthet megoldást a törvényen kívüli életmódra berendezkedett csoportok felszámolására is.

Látszólag nagyon humánus A Város Mindenkié csoport javaslata: mindenkinek legyen joga a lakhatáshoz. Ez az utópisztikus szocialista elképzelés Kőbányának azt jelenti, hogy a kerület 2500 önkormányzati bérlakásában élők életfogytig jogosultak a kedvezményes lakhatásra, azok a rászoruló családok pedig, amelyek jelenleg elhelyezésre várnak, soha nem jutnak lehetőséghez. Aki pedig úgy dönt, hogy nem fizet, mert úgysem lehet kirakni, annak a többi adófizető egy életre megfinanszírozza a költségeit.

A Kőbányai Önkormányzat eddig is és a jövőben is minden segítséget megad azoknak a rászorulóknak, akik együttműködnek a kerülettel sorsuk megnyugtató rendezése érdekében, betartják az emberi együttélés szabályait és a törvényeket. Ezen lakók jó részét a Hős utca és a Bihari utca érintett házaiból már elhelyezte az önkormányzat.

„A Kőbányai Önkormányzat a Hős utcai és a Bihari utcai szegregátumok felszámolásakor minden esetet egyedileg kezel, és a lehető legtisztességesebben jár el azokkal szemben, akik együttműködnek a hivatallal” – jelentette ki az ügy kapcsán a polgármester. Kovács Róbert hangsúlyozta: itt életveszélyessé vált házak lebontásáról és méltatlan körülmények felszámolásáról van szó. „Az önkormányzat patrióta politikát folytat, kötelességének tartja, hogy a törvénytisztelő többség érdekeit képviselje, ezért a jövőben sem hajlandó meghajolni egy politikai célokra felhasznált, hangos kisebbség felelőtlen látszatkeltése előtt” – mondta Kőbánya polgármestere.

Ez a két szegregátum Kőbánya és egész Budapest fejlődésének útjában áll – nem véletlen, hogy a kormány is 2,1 milliárd forinttal támogatja a Hős utcai problémák felszámolását. Az itt élő becsületes szegény emberek is jobbat érdemelnek annál a helyzetnél, amelynek fenntartásáért jelenleg elszántan kampányolnak felelőtlenül ellenzéki pártok és civil szervezetek.