Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Folytatódik a „gettófelszámolás” szégyenteljes gyakorlata Kőbányán

Ez a cikk több mint 6 éves.

Úgy fogadta el A Város Mindenkié javaslatát a kőbányai közgyűlés a Bihari utcai kilakoltatások ügyében, hogy minden olyan érdemi részletet kivett belőle, ami megakadályozta volna kisgyermekes családok utcára küldését.  

Ma délelőtt döntött a kőbányai közgyűlés arról a határozati javaslatról, amely a Bihari utcában lebontásra váró épületek lakóinak garantált elhelyezését célozta amellett, hogy a házak felújítási lehetőségeinek megvizsgálására is kérte az önkormányzatot.  Az előterjesztést A Város Mindenkié (AVM) szervezet nyújtotta be a képviselő-testülethez Tóth Balázs LMP-s képviselőn keresztül. Az ülésre azt követően került sor, hogy a tegnapi napon az önkormányzat leállította egy négygyermekes család kilakoltatását, miután az AVM aktivistái élőláncot helyeztek kilátásba a család védelmében.

Ahogyan tegnap is írtunk róla, a kilakoltatás most elsősorban azokat a lakókat fenyegeti, akikkel az önkormányzat határozott idejű szerződést kötött, és akiknek a hatályos szabályozás szerint nem kötelező cserelakást biztosítani.

A közgyűlés ülésterme zsúfolásig telt: a képviselőkön kívül az AVM aktivistái, valamint számos érintett lakó és képviselőik is megjelent . A Bihari utcai lakások ügyében kilencen is szót kaptak a szavazás előtt: többen a kilakoltatástól közvetlenül fenyegetett lakók voltak, köztük családosok; volt, aki kisgyermekével a karján szólalt fel, és mesélte el személyes történetét.

Elmondták érveiket az AVM aktivistái is: Udvarhelyi Tessza szerint bár az önkormányzat a „törvény betűjéhez” akarja tartani magát, emberileg és erkölcsileg nem magyarázható a Bihari utcai lakókkal szembeni bánásmód. A felszólalók közt volt egy, az ügyben négy érintettet képviselő ügyvéd is, aki szerint egyébként határozott idejű bérleti szerződéseket is még az előző szabályozás hatálya alatt kötötték, azaz ennek értelmében nem lennének kötelezhetőek a lakás tervezett lebontása előtti elhagyására.

A testületi vitában ugyanakkor csak elvétve reflektáltak a rengeteg felszólalásra: az ülés sokkal inkább politikai csörtére emlékeztetett, mint a probléma valódi megoldását célzó folyamatra. Egy helyütt például Kovács Róbert fideszes polgármester és Somlyódy Csaba MSZP-s képviselő gyerekes egymásra mutogatásba kezdett, amikor a Bihari utcai házak korábbi felújítási projektjére terelődött a szó. A szóban forgó épületet ugyanis 2005 és 2011 között, mintegy 700 millió forintért újíttatta fel az akkor még baloldali vezetésű önkormányzat. A felújítás végül az eredeti tervekhez képest megcsúszva készült el, 2010 után pedig az önkormányzat új, fideszes vezetése feljelentést is tett a projekt körüli feltételezett csalások miatt.

 

A végső szavazást megelőzően a beérkező módosító javaslatok teljesen kilúgozták az eredetileg benyújtott előterjesztést.

Így végül a testület Tóth Balázs javaslatának csak azt a részét fogadta el, hogy az önkormányzat elkészít egy tervet, amely nemcsak a házak lebontását, hanem azok újbóli felújításának lehetőségét is számba veszi. Ennek ütemezése azonban a közgyűlés döntés értelmében az eredeti, egy hónapos határidő helyett kitolódott május 31-ig.

Ez azt jelenti, hogy eddigre már sokaknak, akik határozott idejű szerződéssel rendelkeznek, el kell hagyniuk lakásukat.

 

A végső határozatba az előterjesztés másik fontos pontja sem került bele, azaz az önkormányzat nem vállal kötelezettséget a kilakoltatottak elhelyezésére.

Az ülésről készített videónk:

A kőbányai önkormányzat elhelyezés nélkül akar kilakoltatni több családot egy Bihari utcai lakóépületből. Az AVM a képviselőtestületi ülésen tiltakozik!

Posted by Mérce on Thursday, 25 January 2018

 

Kiemelt kép forrása: http://avarosmindenkie.blog.hu/