Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Kegyetlen, embertelen és törvénysértő” – a Bihari utca lakóit megint nem hallgatta meg a Kőbányai Önkormányzat

Ez a cikk több mint 6 éves.

A Bihari utca 8/C és a Hős utca lakói harmadszorra vitték a kőbányai képviselőtestületi ülés elé az ügyüket A Város Mindenkié aktivistáinak támogatásával, de ahogy már megszokhattuk, érdemi választ a polgármestertől és a kormánypárti képviselőktől nem kaptak most sem. Így mindkét társasház lakóinak egy jelentős részét továbbra is az utcára kerülés veszélye fenyegeti a meghosszabbított kilakoltatási moratórium végeztével, azaz április 30. után.

Az ülés kezdetén Tóth Balázs helyi LMP-s képviselő felolvasta március 9-én írásban elküldött kérdéseit, melyek a Hős utcai társasházra kapott 2,1 milliárd forintos állami támogatásra vonatkozta. Tóth arra szeretett volna választ kapni, hogy mikor kapja meg az önkormányzat ezt az összeget, milyen feltételekkel kapja meg, készül-e komplex pénzügyi háttérszámítás és mire lesz elegendő az összeg. Azt is szerette volna megtudni, hogy az önkormányzat kér-e garanciát a belügyminisztériumtól arra, hogy ebből a pénzből az érintett családok mindegyikének meg tudják majd oldani a lakhatását. Tóth azt is megkérdezte, hogy tényleg a Terrorelhárítási Központ kapja-e majd meg a területet?

A jegyző Tóth kérdéseire annyit felelt, hogy

a támogatásról szóló kormányhatározatról még nem született támogatási szerződés, így még nem is kapta meg az összeget az önkormányzat. Az egyeztetések még nem zárultak le a minisztériummal, tehát az önkormányzat még nem tudja, hogy milyen feltételekkel és pontosan mire kapja meg a támogatást.

Ezt követően a képviselőtestület szokásához híven leszavazta azt, hogy napirend előtt megtárgyalják a Bihari utca és a Hős utca kérdését, mire Misetics Bálint, az AVM aktivistája elkezdett hangosbeszélőbe beszélni.

Erre a testület nagy része felállt és elhagyta a termet.

Misetics szerint a képviselők félnek a nyilvánosságtól, ezért nem haljandóak meghallgatni a lakókat. Azt is felhozta, hogy már a kerület díszpolgára, Horváth Charlie is kérte az önkormányzatot és a polgármestert arra, hogy rendezze a Bihari utca és a Hős utca lakóinak helyzetét.

Horváth Charlie is közmeghallgatást kér a Bihai és Hős utcai lakóknak!

Horváth Charlie is közmeghallgatást kér a Bihari és Hős utcai lakók ügyében!Ma ismét képviselő-testületi ülés lesz Kőbányán, ahol most már Horváth Charlie, kőbányai díszpolgár támogatásával kérjük Kovács Róbert polgármestert és a helyi képviselőket, hogy senkinek se kelljen az utcára kerülnie.Részletek a Bhari utcai lakók helyzetéről: http://avarosmindenkie.blog.hu/tags/bihari_utca

Posted by A Város Mindenkié on Wednesday, 21 March 2018

Ezután az egyik bihari utcai lakó kapott szót, aki elmondta, nem könyöradományt kérnek, hanem lakhatást. Csupán annyit kérnek, hogy ne tegyék őket hajléktalanná, hogy legyen hol lehajtaniuk a fejüket még április után is. Neki egy elfogadhatatlan állapotban lévő cserelakást ajánlottak fel, amelyiknek a bejárati ajtaja egy szobaajtó volt. Miután elutasította a romos lakást, azután azt a tájékoztatást kapta, hogy nem kap másik ajánlatot, mivel az elsőt elutasította és nincs tartós beteg a családban. Egyébként a 3 éves lánya asztmás. Szerinte méltatlan, hogy elszalad előlük a polgármester, akinek kötelessége lenne meghallgatni őket.

„Bizalmat szavaztunk neki, akkor miért szalad el? Mellettünk kellene állnia. Nem mi vagyunk érte, ő van miértünk,” – mondta.

A Bihari utca másik lakója vette át tőle a szót, aki szerint hónapok óta nem kap sehonnan sem arra választ, hogy miért nem hosszabbítják meg a szerződését, pedig levélben is, személyesen is kereste többször is a polgármestert, még a Kőbánya.hu oldalra is írt, ahonnan törölték a kommentjét azzal, hogy politikai töltetű volt. Négy gyermeke van, egyedülálló, és nincs semmilyen tartozása. Ráadásul 17 éve él abban a lakásban. Szerinte embertelen az, ahogy bánnak velük.

Őt egyébként januárban majdnem kilakoltatták a kilakoltatási moratórium ellenére. A jegyző szerint ehhez az önkormányzatnak nem volt köze, mivel a végrehajtó hirdette meg a kilakoltatást, amikor az önkormányzat tudomására jutott, akkor leállították a törvénysértő eljárást. Az érintett lakó szerint nem az önkormányzatnak köszönhető, hogy januárban nem került utcára, hanem az AVM aktivistáinak, akik nyilvánosságot adtak az ügynek.

Mindkét lakó felhozta, hogy attól félnek, a gyámhatóság elveszi tőlük a gyerekeiket, ha az utcára kerülnek. „Mi nem azért szültünk gyereket, hogy aztán az állam nevelje fel,” – mondta egyikőjük. A szeptemberi iskolakezdés is problémássá válhat egyikőjük számára, mivel lakcímkártya nélkül nem irathatja be gyermekét sehova se.

Misetics Bálint azzal folytatta, hogy köszönik azoknak a képviselőknek, akik bent maradtak. Szerinte érthető, hogy nem keresik a nyilvánosságot a kormánypárti politikusok az ügyben, mivel van szégyellnivalójuk. 2005 és 2011 között a Kőbányai Önkormányzat 700 millió forintot költött a Bihari utca 8/C felújítására, ha most lebontják az épületet, akkor ez a 700 millió kidobott pénzzé válik. És bár akkor még nem fideszes vezetőségű volt az önkormányzat, a mostani polgármester már akkor is alpolgármester volt, tehát volt beleszólása az ügybe.

Misetics szerint nagyon nehéz azt megmagyarázni, hogy miért raknak utcára olyan lakókat, akiknek nincs tartozása, pláne, hogy törvénybe foglalt feladata minden önkormányzatnak, hogy biztosítsa a lakók hajléktalanná válásának megelőzéséhez szükséges feltételeket.

A Kőbányai Önkormányzat tehát törvényt sért azzal, ha a tartozás nélküli lakókat hajléktalanná teszi. Misetics szerint „kegyetlen, embertelen, indokolatlan, de törvénysértő is”, amit a képviselőtestület művel.

Patay-Papp Judit helyi MSZP-s képviselő azt ígérte, hogy beterjeszt egy olyan javaslatot, ami átláthatóbbá tenné az önkormányzati bérlakások szerződéseinek elbírálási folyamatát. Ezen kívül minden jelenlévőt arra biztatott, hogy hallassa hangját április nyolcadikán, hogy le lehessen váltani az Orbán-rendszert és orvosolni lehessen az alaptörvény hiányosságait.

Misetics Bálint ezután a jegyzőhöz fordult, akitől azt kérdezte, helyesnek tartja-e azt, hogy az önkormányzat elhelyezés nélkül kilakoltat lakókat. A jegyző azt felelte, nem szeretne az ügyhöz magánvéleményt fűzni.

További kérdésekre azzal válaszolt, hogy igen, az önkormányzatnak valóban törvénybe foglalt felelőssége a kerületi lakosok hajléktalanná válását megelőzni, de szerinte a törvény részletei határozzák meg, hogy a Bihari utca esete szabálysértő-e vagy sem. Szerinte nem az.

Az egyik korábban felszólaló Bihari utcai lakó azt kérdezte, hogy mit tegyenek, költözzenek majd be az önkormányzatba, sátorozzanak majd le az épület elé? „Én megteszem” – ígérte.

Misetics Bálint azzal zárta le az akciót, hogy nem fogják annyiban hagyni a dolgot, visszajönnek. „Azt kérjük Önöktől, hogy legyenek emberségesek! Emberek életével, családok sorsával játszanak, és ezt nem fogjuk hagyni!”

Élő közvetítésünket az ülésről itt lehet megnézni:

Az AVM aktivistái és a Bihari utcai lakók tiltakoznak a kilakoltatások ellen a kőbányai önkormányzat ülésén.

Posted by Mérce on Thursday, 22 March 2018