Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbán tényleg azt hiszi, hogy a törvények fölött áll?

Ez a cikk több mint 6 éves.

Csütörtökön döntött úgy a Nemzeti Választási Bizottság (NVB), hogy megbírságolja Orbán Viktort és Czunyiné Bertalan Juditot, amiért gyerekekkel kampányolt. A miniszterelnök a dadi Nefelejcs óvodába állított be bejelentés nélkül, az ott készült felvételeket pedig közzétette az óvodások szüleinek beleegyezése nélkül.

Az NVB 350 ezer forintra bírságolta Orbánt, és úgy határozott, el kell távolítani a Facebookról a törvénysértő videót.

Most szombat van, két nap telt el a döntés óta, a videó azonban még mindig elérhető a kormányfő közösségi médiaoldalán. A Népszava rá is kérdezett a miniszterelnök sajtófőnökénél, hogy fellebbeznek-e a döntés ellen. Havasi Bertalan válaszul annyit írt:

„ezt jelentéktelen ügynek tartjuk, ezért nem nyitunk róla vitát.”

A (nem-)válaszból tehát nem derül ki, hogy vajon Orbán fellebbez-e a Kúriánál, vagy simán csak figyelmen kívül hagyja a döntést, ám egy valami kristálytisztán látszik: a miniszterelnököt nem hatja meg túlzottan, hogy jogsértésen kapták.

Márpedig a dolog egyáltalán nem tréfa, a politikai pedofília, a kiskorúak kampánycélokra való használata a kampányidőszak egyik leggyomorforgatóbb jelensége. Legjobban talán egy kismarosi apuka fogalmazta meg a problémát, miután megtudta, hogy Rétvári Bence államtitkár kampányolna (a rendezvény végül elmaradt) a gyerekével:

„Ez politikai pedofília. Politikai rendezvénynek nincs helye egy óvoda életében. Az én gyerekem négyéves. Nem érti, miről van szó, nem tudja eldönteni, hogy hülyét csináljon-e magából vagy sem.”

A dolog súlyát az is jól bizonyítja, hogy az ellenzékiséggel nem igazán vádolható NVB is sorra hozza az elmarasztaló határozatokat az ilyen ügyekben. Korábban a békési fideszest, Simonka Györgyöt marasztalta el a bizottság és a Kúria is, később pedig László Tamást, a kormánypárt XV. kerületi jelöltjét – mindkét esetben gyerekekkel való kampányolás volt a téma.

Orbán Viktor tényleg jelentéktelen ügynek tartja a gyerekek jogait és azoknak a lábbal tiprását? Vajon annyira hozzászokott ahhoz, hogy a teljes magyar állam az ő kézi vezérlésének van alárendelve, hogy már a törvények fölöttinek gondolja magát?

A helyzet az, hogy Orbán Viktor semmivel nem több, mint bármelyik magyar állampolgár. A törvényeket neki is tiszteletben kell tartania, a magyar állam intézményei által hozott döntéseknek engedelmeskednie kell.

A rendszerváltás utáni Magyarországon kiépült ugyan a jogállam, de mindig is világos volt, akinek több pénze és hatalma van, arra nem ugyanúgy érvényesek a törvények, mint ránk, földi halandókra. A Fidesz 2010 után azonban csúcsra járatta ezt a logikát, privát játszóterévé tette a közösségi javakat, és hiába jönnek sorba a nagyobbnál-nagyobb korrupciós leleplezések, a törvényt betartatni hivatott szervek, például az ügyészség a füle botját sem mozdítja.

De azért azt gondolná az ember, a gyerekeknél már a Fidesz is határt húz, és legalább ezekben az ügyekben aláveti magát a törvényeknek és a legalapvetőbb emberi jóérzésnek.

De úgy látszik, mégsem…