Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A nap, amikor megtudtuk, a vadászat olyan, mint a gyónás, a miniszteri autó pedig menekülésre is jó

Ez a cikk több mint 6 éves.

Az ellenzéki térfélen ma több esemény is felkavarta az állóvizet. A Momentum visszalépett három körzetben, az LMP elnöksége bejelentette, hogy kiszállnak az egyeztetésekből, miközben két LMP-s képviselőjelölt is visszalépett egy MSZP-s és egy jobbikos javára. Karácsony Gergely pedig bejelentette, hogy tárgyalásokat kezdeményez az Együttel és a Momentummal.

De a kormányoldalon sem volt eseménytelen a nap. Ritkán fordul elő ráadásul, hogy egyetlen nap híreit szemlézve be lehet mutatni a Fidesz-kampány állapotát, de a mai nap igazán alkalmasnak tűnik erre.

1. A kínos ügyekre képtelenségekkel válaszolnak

A műfaj koronázatlan királya mindenképpen Kósa Lajos, de Semjén Zsoltnak sem kell a szomszédba mennie a képtelen válaszokért. A miniszterelnök-helyettes ma kilátót adott át, és az őt megtaláló újságírók számára újabb érveket szolgáltatott arra, miért nem problémás, hogy egy kormány által kedvezményezett nagyvállalkozó vendégeként rendszeresen vadászik Svédországban.


A miniszterelnök-helyettes azzal védekezett, hogy mivel ő csak vendégségben vadászott volt, neki nem dolga, hogy utánanézzen, hogyan rendezte vendéglátója a számlákat. Arra a közbevetésre, hogy nem egy ebéden vett részt, hanem egy több milliós szórakozáson, amit ráadásul a vagyonnyilatkozatában sem tüntetett fel, Semjén azt válaszolta, hogy

szerinte nem is tartoznak a vagyonnyilatkozatának lapjaira a svédországi vadászatok, hiszen ezeken nem kormánytagként vagy képviselőként, hanem az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnökeként vett részt.

Arra az újságírói kérdésre, hogy előfordult-e, hogy egy egész szállodát lefoglaltak neki, úgy felelt, hogy ilyen nem fordult elő, azt viszont elmondta, hogy ezen a vidéken „ahhoz, hogy valaki kihúzzon egy éjszakát, kell egy lelkierő”.

Semjéntől azt is megtudhattuk, hogy a vadászatok világához egészen máshogyan kell állnia a nyilvánosságnak, mint a hétköznapi dolgokhoz. Mint elmondta, az ügybe azért nem szeretne nagyon belebonyolódni, mert

„arról beszélni, hogy ővele voltam és ezt lőttem, az a vadászatban ugyanolyan inkorrektség, mint az orvosi titoknak, vagy a gyónási titoknak a megsértése… vagy mondjuk nőügyekben az indiszkréció!”

A miniszterelnök-helyettes rögtönzött sajtótájékoztatóját egyébként a Párbeszéd aktivistáinak tiltakozása kísérte.

2. Nagyon félnek a sajtótól

Tegnapi 6 perces maratonja után igazán nem volna hírértéke annak, hogy Kósa Lajos menekül az újságírók elől, ma mégis sikerült újra megmutatni, mennyire reszket a nyilvánosságtól a kormány.

Kósa Lajos megyei jogú városokért felelős tárca nélküli miniszteri szerepében járt Pécsett, hogy két pécsi iskola és egy sportcsarnok felújítását bejelentse. A Pécsi Stop beszámolója szerint Kósát azonban újságírók várták a kapuban, a gépjárműből való kiszállást és az épület gyalogos megközelítését így nem kockáztathatta meg. A sofőr megpróbált tehát gyorsan behajtani az udvarra, ez azonban nem sikerült neki, és meg is húzta a miniszteri kocsit.

Azóta Kósa Lajos esti kampányrendezvényét le is lemondták.

3. A propaganda teljesen nyilvánvalóan elszállt, de csak egyre feljebb tekerik

A köztévé rettegéskampányának volt fontos eleme Natalie Contessa, az a svéd-magyar nő, aki azt állította, azért költözik haza 40 év után Stockholmból, mert a város és az ország élhetetlenné vált a bevándorlók miatt. Az már korábban kiderült, hogy a történet teljesen kamu, a nő például soha nem is élt Stockholmban, ráadásul a szavahihetősége is megkérdőjeleződött, amikor fény derült arra, hogy korábban több alkalommal vert át másokat azzal, hogy hazudott foglalkozásáról, olykor hivatalos személynek adta ki magát.

A történet ma újabb ironikus csavart kapott: a 24.hu kiderítette, hogy

az M1 állításával ellentétben a nő nem Svédországban született, hanem éppenséggel menekültként érkezett az országba, és édesanyjával a kiterjedt svéd szociális rendszer segítségével tudtak egyenesbe jönni.

Hiába kapja persze a hatalmas pofonokat a hazugsággyár, 20 nappal a kampány előtt nem húzzák be a féket: az Origo videórovata például napok óta ontja magából az ellenőrizhetetlen, kontextusokból kiragadott, forrásmegjelöléssel csak a legritkább esetben ellátott videókat, amiken állítólag migránsok csinálnak elítélendő dolgokat.

4. Viszket a tenyerük

Orbán Viktor március 15-én fenyegette meg az ellenzéket azzal, hogy erkölcsi, jogi és politikai elégtételt fognak venni a választás után.

A Fidesznél talán belátták, hogy nem bölcs dolog három héttel a választások előtt hatalmi pozícióból fenyegetőzni, és újabban Harrach Péter és Bayer Zsolt is azzal a szándékkal szólalt meg, hogy tompítsa a miniszterelnök kijelentését. Harrach arról beszélt, hogy a jogi elégtétel az lesz, hogy rágalmazási pereket indítanak, a politikai elégtétel pedig az, hogy megnyerik a választásokat (Orbán persze úgy fogalmazott, a választások után kerül sor az elégtételre).

Bayer Zsolt is hasonló szándékkal szólalt meg a tegnapi Sajtóklubban. Ahogy ő fogalmazott,

„az összes patkány azon sivalkodik, hogy a miniszterelnök megfenyegette őket, meg aztán most már az egész nemzetet”,

pedig a publicista szerint pusztán arról van szó, hogy „az összes szemét, rágalmazó tetű be lesz perelve”.

Lehet, hogy vannak, akiket Harrach vagy Bayer szavai megnyugtatnak, de sokat mond a táborban uralkodó hangulatról, hogy egy kormánypárti nagyágyú a fehérterror szókészletével próbálja meg elmagyarázni, hogy a miniszterelnök nem kíván túllépni a jogállami eszközökön.

(Címoldali kép: Orbán Viktor facebook-oldala)