Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Májusig húzzák az Elios-botrány nyomozását

Ez a cikk több mint 6 éves.

A Készenléti Rendőrség és a Nemzeti Nyomozó Iroda január óta nyomoz az Elios-botrány ügyében, most pedig a Pest Megyei Főügyészség bejelentette, májusig meghosszabítják a  nyomozás határidejét, jelenleg az okirati bozonyítékokat gyűjtik össze.

Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) 2015-től vizsgálta az Orbán Viktor vejének, Tiborcz István érdekeltségébe tartozó Elios Zrt. által elnyert tendereket.

Az OLAF jelentése szerint a vidéki települések közvilágítási pályázatain üzemszerűen csalhatott a vállalat: mind a 35 önkormányzati közvilágítási projektnél találtak szabálytalanságot, 17 esetben pedig egyértelműen szervezett csalási mechanizmusról van szó.

Szekszárd esetében például másfél évvel azelőtt egyeztett Tiborcz cége a fideszes polgármesterrel a város közvilágításának korszerűsítéséről, hogy az arról szóló pályázatot egyáltalán kiírták volna.

A 2012-es pályázatokat pedig már eleve úgy írták ki, hogy kizárólag az Elios feleljen meg a feltételeknek. Az OLAF azt javasolta az Európai Bizottságnak, hogy a teljes 13 milliárdos uniós támogatást vonják vissza.

A kormány nem volt hajlandó kiadni az OLAF jelentését, általában a már megszokott kommunikációval próbálják elterelni a figyelmet az ügyről. Megesik azonban, hogy már a jó öreg sorosozás sem segít rajtuk, ugyanis a 24.hu megszerezte a jelentést, amit cikksorozatban fel is dolgozott.

Az ügyben egyébként vizsgálódik az ellenzék is, már vizsgálóbizottságot is létrehoztak, legutóbb a Parlamentből közvetítettük egyik ülésüket. A meghívottak között volt természetesen Orbán Viktor, Tiborcz István és Lázár János is, ám ők (nem meglepő módon) nem jelentek meg. Ott volt viszont több érintett önkormányzat polgármestere is, akik további részleteket osztottak meg az ügyről.

Ha a Készenléti Rendőrség és a Nemzeti Nyomozó Iroda ilyen tempóban folytatja a nyomozást, talán az ellenzék vizsgálóbizottsága előbb a végére jár az ügynek, mint ők. Azon viszont valószínűleg senki sem lepődött meg, hogy épp a választások utánra tolták a nyomozást…

Címlapkép: Orbán Viktor/ Facebook