Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Sorosozással akadályozta meg a Fidesz, hogy az Elios-ügyet tárgyalja a nemzetbiztonsági bizottság

Ez a cikk több mint 6 éves.

Úgy tűnik, Németh Szilárdhoz még nem jutott el az a fideszes ukáz, hogy le kell tekerni a sorosozást, ugyanis az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának mai ülésén szinte csak ezt az egyetlen ütőkártyát játszotta ki a kormánypárti politikus.

A bizottság eredeti napirendjén olyan ügyek szerepeltek, mint az Elios-ügy, az 1300 menedékkérő titokban történt befogadása, illetve arról az 5-6 ezer bűnözőről is beszéltek volna, akik az egyszerűsített honosítás (közismertebb nevén: kettős állampolgárság) révén magyar állampolgársághoz jutottak. Utóbbiakról Semjén Zsolt nemrégiben azt nyilatkozta, elenyésző hibaszázalékról van szó az egymillió kettős állampolgárhoz képest.

Emellett a bizottságnak tárgyalnia kellett volna Szél Bernadett és Demeter Márta törvénymódosítási javaslatának tárgysorozatba vételéről is – a javaslat a nemzetbiztonsági szervek fölötti parlamenti ellenőrzés erősítését tűzte volna célul.

A Fidesz azonban alternatív napirendi javaslattal rukkolt elő, amelyen egyik kérdés sem szerepelt, és mivel a kormánypártok rendelkeznek többséggel a bizottságban, így át is verték akaratukat.

Szél Bernadett, az LMP miniszterelnök-jelöltje indoklást próbált kisajtolni Németh Szilárdból, de válaszként csak sorosozást kapott a bizottsági alelnöktől.

„[E]z a munkakerülésnek egy új formája, amit alelnök úr választott, és és ez is tönkreteszi a nemzetbiztonsági bizottságnak a működését, ugyanis lehetetlenné válik a szolgálatoknak a meghallgatása számos fontos kérdésben. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes úr meghallgatását kezdeményeztük 5-6 ezer, a volt Szovjetunió területéről származó bűnöző magyar állampolgársági ügyével kapcsolatban […] Felvállalja-e az alelnök úr, hogy ezekben a fontos nemzetbiztonsági kérdésekben ellehetetleníti a nemzetbiztonsági bizottságnak a működését?” – tette fel a kérdést Szél Bernadett.

Válaszképp Németh Szilárd csak annyit mondott, hogy „Soros embereinek jelenlétében”, akik bevádorlóországgá tennék Magyarországot, nem hajlandó semmilyen migrációval kapcsolatos ügyet tárgyalni a Fidesz, nem szeretné ugyanis, hogy ezek az emberek minősített információkhoz jussanak hozzá.

Szél Bernadett erre elmondta, hogy a nemzetbiztonsági szakszolgálatok amúgy is betekintést engednek neki a titkos iratokba, lévén hogy átesett átvilágításon és tagja a nemzetbiztonsági bizottságnak, így nem érti, milyen jogon akadályozza meg Németh, hogy a bizottság előtt kérdéseket tegyen fel fontos ügyekben.

Németh Szilárd válasza parádésra sikerült, elmondta,

„én azt is aggályosnak tartom, hogy egyáltalán ön bármilyen anyaghoz hozzájusson az Országgyűlésben,”

de hát ha már választott képviselő, akkor ez van.

A kormánypárti többség végül saját napirendjét fogadta el, a bizottsági ülés pedig zárt ajtók mögött folytatódott.

A bohózatba fulladt üléskezdés itt nézhető meg teljes egészében:

(Címlapkép: MTI/Kovács Attila)