Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Alternatív vizsgálóbizottságot alakít az MSZP, a Jobbik és az LMP Elios-ügyben

Ez a cikk több mint 6 éves.

Hétfőn délben közös sajtótájékoztatón jelentette be az MSZP, a Jobbik és az LMP, hogy „árnyék parlamenti vizsgálóbizottságot” hoznak létre az Elios Zrt.-vel kapcsolatban felmerült korrupciós gyanú kivizsgálásra.

A nyomozó hatóságok és az ügyészség „szemlátomást a füle botját sem mozdítja” a bűnszervezetben elkövetett csalással gyanúsított Elios-ügyben – mondta Harangozó Tamás, a szocialisták frakcióvezetője –. Eközben a közvélemény részéről egyértelmű igény fogalmazódott meg a közös ellenzéki fellépés érdekében. Ezért döntöttek a közös parlamenti „árnyék vizsgálóbizottság” létrehozása mellett.

Az országgyűlési képviselők a hatóságok és hivatalok felé érvényesíthető többletjogosítványaikat használják majd e munkában, kérdéseikre ugyanis a törvény erejével kikényszeríthetik a válaszokat a közhivatalokban dolgozók esetében.

A magáncégek képviselői viszont nem kötelesek megjelenni a bizottság felkérésére.

A Parlamentben meghallgatásokat, vidéken pedig kihelyezett tényfeltáró üléseket terveznek. A bizottságba a frakcióval nem rendelkező pártokat is várják, és persze a Fidesz-KDNP-t is.

Hadházy Ákos, az LMP társelnöke azt mondta, hogy a bizottság célja elsősorban az ismeretek gyűjtése a miniszterelnök vejének, Tiborcz Istvánnak nevével fémjelzett ügyben, illetve ezek közreadása. Hiszen a képviselők még nem láthatták az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) elhíresült jelentését, csupán az egyes önkormányzati képviselők által nyilvánosságra hozott helyi jelentéseket, és a sajtóban megjelent információkat.

A képviselő szerint ennek révén a Fidesz politikusai is szembesülhetnének azzal, milyen kérdések várnak rájuk. Ha most nem fognak eljönni, és kikerülik a felelősségre vonást, ezt a választások után talán már nem tehetik meg, a Hadházy által az elmúlt 30 év egyik legsúlyosabb és legmagasabb szintre elérő ügynek nevezett Elios-dossziéban.

Azért van szükség ennek az alternatív vizsgálóbizottságnak a létrehozására – állította a Jobbik képviselője, Szilágyi György –, mert Magyarországon az utóbbi négy évben „képtelenség” vizsgálóbizottságot alakítani.

Súlyos politikai és erkölcsi válságról beszélt, szerinte egy nálunk demokratikusabb országban már rég vizsgálóbizottság alakult volna egy ilyen súlyos ügyben. Sőt, ha a miniszterelnök és családtagjai kapcsán ilyen gyanú megfogalmazódik, már le kellett volna mondania, Dél-Afrikában saját párttársai kényszerítették volna lemondásra – példálózott Szilágyi.

Elsőként Kecskeméten kerül sor kihelyezett ülésre, már kedden, ezt Szilágyi fogja elnökölni, aki nyíltan is lemondásra szólította fel a miniszterelnököt.

Képviselő társai nevében is úgy fogalmazott, hogy Orbán Viktornak abba kellene hagynia „a bujkálást”, ki kellene állnia, válaszolnia kellene a kérdésekre, majd a konzekvenciákat levonva le kellene mondania. Ellenkező esetben nemcsak hazánk nemzetközi megítélését rontja, de morális válságot is előidéz Magyarországon.

Címlapkép: Orbán Viktor/ Facebook