Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nem ment el Orbán Viktor a vejét vizsgáló ellenzéki bizottság meghallgatására

Ez a cikk több mint 6 éves.

Első ülésével megkezdte munkáját a parlamentben az az ellenzéki pártok által létrehozott alternatív bizottság, amely Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak és cégének az Elios Zrt.-nek szabálytalan, az OLAF által is vizsgált közbeszerzéseit vizsgálja.

Az ülésre meghívták Orbán Viktor miniszterelnököt, Lázár Jánost, Tiborcz Istvánt valamint rokonát és üzletfelét, a lámpák karbantartásának munkáját megkapó Hamar Endrét is, de ők nem jelentek meg.

Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely független új polgármestere egyéb elfoglaltságai miatt ugyancsak távol maradt, eljött azonban három ellenzéki önkormányzati képviselő is, akik a szolnoki és kecskeméti ügyekkel kapcsolatban számoltak be tapasztalataikról. A városok fideszes polgármesterei azonban ezekből a városokból sem jöttek el.

A meghallgatás megnyitása után Hadházy Ákos az LMP képviselője jelezte, szerinte az Elios közvilágítási tendere során történtek „Magyarország egyik legsúlyosabb korrupciós ügyének” számít, amely sémát is teremtett, és ma már, éppen például az ügyben is többször felmerülő Hódmezővásárhely városában a szemétszállítás területén is megjelent.

Varju László, a DK bizottsági tagja szerint  ebben az ügyben az ügyészség „nem az igazságot akarja felfedni, hanem elfedi azt,” ezért követelte, hogy Polt Péter legfőbb ügyész is jelenjen majd meg a bizottság előtt és számoljon el.

Varju szerint „Sokan vannak még akiknek rabruha jár a miniszterelnökön kívül a meghívottak közül.” És az OLAF jelentés alapjául szolgáló összes szerződés, közbeszerzési adat kiadására szólította fel a kormányt, és az állami szerveket.

Harangozó Tamás a bizottság MSZP-s tagja és Szilágyi György, Jobbik-tag is kihangsúlyozták, hogy az önkormányzati pályáztatás jellemző módon úgy történt, hogy a kiírás után a tender lebonyolítását még 2011-ben kiadták egy erre szakosodott, baráti cégnek, amely azután a pályáztatást bonyolította. 2011-12 során minden közvilágítási felújításra egyedül az akkor Orbán veje által irányított Elios pályázott. Szilágyi szerint pedig ez a körülmény nagyban megnehezítette azt is, hogy az önkormányzatokon keresztül kérjék ki az adatokat.

Szilágyi ehhez még hozzátette, jó példa erre Kecskemét esete, ahol frakciótársa Hegedűs Lórántné már február 16-án, levélben kérte a Szemereyné Pataki Klaudia által vezetett várost, hogy Szolnokhoz hasonlóan hozzák nyilvánosságra a közbeszerzés anyagait, amelyeket még Zombor Gábor polgármester idején folytattak le.

A polgármester azonban azt válaszolta hogy az adatokat a Nemzeti Nyomozóiroda már lefoglalta.

Király József, az MSZP kecskeméti képviselője szerint a felszerelt ledlámpák fényereje Kecskeméten olyan gyenge, hogy az elmúlt években még a közlekedési balesetek is elszaporodtak a gyatrán világított utakon. Elmondta, már az is feltűnő volt, hogy a város közbeszerzési tervében a közvilágítási tender nem szerepelt. Kovács azt is megdöbbentőnek tartotta, hogy miközben ők az önkormányzatban semmiféle részletet nem tudtak a tenderről, az szokatlan gyorsasággal meg is valósult.

A szolnoki ellenzéki képviselők a városban már saját bizottsággal is rendelkeznek egy ideje. A szolnoki MSZP pedig néhány hete még a polgármester OLAF-nak küldött válaszlevelét is nyilvánosságra hozta. A jobbikos képviselő arról is beszámolt, információi szerint a ledlámpákban van egy olyan mikrocsip, amely a fényerő emelésére szolgál, ennek használatával azonban valószínűleg a lámpák élettartama csökkenne le vészesen.

A közvilágítási felújításnál tehát olyan lámpákat szerelt föl Tiborcz István , amelyek vagy nem világítanak eléggé, vagy nem energiatakarékosak.

Harangozó Tamás alternatív vizsgálóbizottság ezek, és Szotyori-Lázár Zoltán jobbikos valamint Radócz Zoltán MSZP-s szolnoki városházi képviselők beszámolói és válaszai valamint a kecskeméti beszámolók után

megállapította, hogy az OLAF által is csalássorozatnak nevezett közbeszerzés adatait Kecskeméten is törvénytelenül zárták el a képviselők elől.

A bizottság munkáját jövő héten a Nemzetgazdasági Minisztériumban történő tájékozódással folytatja, ezek után szeretnék meghallgatni Polt Péter legfőbb ügyészt is.