Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Inkább hülyét csinál magából a Fidesz, csak beszéljünk végre a bevándorlásról

Ez a cikk több mint 6 éves.

Lázár János videóban kamuzott arról, hogy Bécset megszállták a migránsok, és a világ legélhetőbb városa élhetetlen. A Fidesz szóvivője rátromfolt, nem akarja a kormánypárt, hogy Magyarországból Bécs, Berlin, Róma, London legyen.

Ezek a kijelentések  átlátszó hazugságok.  Tényleg rosszabb ezekben a városokban élni? Akkor a Magyarországról elvándorló magyarok legnagyobb része miért ezeken a helyeken köt ki?

Bátran kimondhatjuk, a magyar lakosság nagy része valójában szívesen élne olyan életszínvonalon és körülmények között, mint ahogy ezeknek a nagyvárosoknak a lakói (még ha vannak is problémák arrafelé, ahogy itthon is vannak). Lázár videója pedig azért is tűnik nagybetűs Fake Newsnak, mert bár valóban magas a külföldiek aránya (kb. egyharmad) az általa meglátogatott kerületben, Favoritenben, de ahogy az Azonnali gyorselemzése is írja, ezek a külföldiek többségében nem is muszlimok, legtöbben a szerbek vannak 5 százalék körül, de élnek ott magyarok, lengyelek, horvátok is. A helyi néni, aki a külföldiektől retteg Lázár második videójában, ugyanúgy retteg a furcsán beszélő magyaroktól is.

A 24.hu videója arról Lázár miért kamuzott:


De ha színtiszta, és átlátszó a hazugság amit Lázárék mondanak ebben a témában, miért csinálják?

Hogy beszéljünk róla. A kormány vezető politikusai – köztük is a sejthetően a Hódmezővásárhelyi vereség miatt ezzel büntetett Lázár János – szándékosan csinál hülyét magából, hogy a bevándorlás legyen a téma.

2018-ban ugyanis eddig egyszerűen képtelen uralni a politikai tematikát a Fidesz. Az embereket olyan témák foglalkoztatják (Tiborcz, 1300 menekült, Hódmezővásárhely, diáktüntetések) amik az ellenzéki pártoknak kedveznek, a kormánypárt népszerűsége pedig lejtmenetben van, miközben az ellenzéki pártok mellé szép lassan felzárkóznak a szavazók, és egyre többen vannak olyanok, akik úgy döntenek, szavazni fognak április 8-án.

A Fidesznek pedig létfontosságú, hogy visszaszerezze a tematikát, hiszen kommunikációja a valóság tagadására, és saját szavazóinak a számukra kínos témától vakló elzárására épül, azzal a mechanikával, hogy a Fidesz témája a bevándorlás, migráció hangosabb, mint bármi más amiről beszélni kéne.

Márpedig, ha a következő 30 napban nem szerzi vissza az irányítást a Fidesz a közbeszédben, és folytatódnak azok a közvélemény-kutatási tendenciák, amiket január óta látunk, akár még további ellenzéki együttműködés nélkül is veszélybe kerülhet a Fidesz parlamenti többsége a választásokon.

Persze az, hogy Lázár és a többiek hülyét csinálnak magukból, akár még működhet is, mert a hatásmechanizmus nem feltétlenül azzal ér el sikereket, hogy az emberek elhiszik, hogy Londonban vagy Bécsben rosszabb élni, mint Budapesten. Egyszerűen elég lehet az, ha a migráció, a bevándorlás, a terrorizmus témája lesz a beszédtéma az emberek között. De kérdés az, mi van még a Fidesz tarsolyában, amivel a bevándorlás-témát megpróbálhatja fenntartani. Ha csupán ennyi, mint ez a Lázár videó, akkor nagy bajban lehet Orbán Viktor és a Fidesz.

Már csak azért is, mert most a kampányban a kritikus médiatermékek és a választók is sokkal jobban fogják figyelni az ilyen megszólalásokat, és sokkal könnyebben cáfolják az ilyen hazugságokat. Ez pedig az eddig a kormánypárt által felépített, a nyugat hanyatlásáról és a biztonságos Magyarországról szóló képet is kikezdheti.