Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Lesz oktatáspolitikai vita a választások előtt

Ez a cikk több mint 6 éves.

Március 12-én, hétfőn kerül sor a Független Diákparlament nyilvános oktatáspolitikai vitájára a budapesti Gödör Klubban, adta hírül a szervezet. Az idén már két tüntetést is szervező, középiskolai tanulókat tömörítő szervezet közleményében azt írja, három, jelenleg is parlamenti képviselőkkel rendelkező pártok által állított miniszterelnök jelölt, Szél Bernadett (LMP), Karácsony Gergely (MSZP-Párbeszéd) és Vona Gábor (Jobbik) vesz majd részt a 19.20-kor kezdődő nyilvános vitán, ahol a következő, négy témacsoportot járják majd körbe:

  • Melyek (lennének) az oktatási rendszer legfontosabb céljai?
  • Hogyan lehetne igazságos(abb) az oktatási rendszer?
  • Hogyan lehet felelős állampolgárokat nevelni?
  • Hogyan nézne ki egy korszerű,21. századi oktatási rendszer?

A miniszterelnökjelöltön kívül szakértőként részt vesz még a vitán Gyarmathy Éva szakpszichológus, az MTA tudományos főmunkatársa, a diákszervezet részéről pedig Kormos Krisztián is.

A Diákparlament szóvivői első, Alkotmány utcai tüntetésük után arra szólították fel Orbán Viktort, és Balog Zoltánt az emberi erőforrásokért felelős minisztert, hogy üljön le velük vitázni, erre pedig akkor kéthetes határidőt kaptak. Mivel ezen a határidőn belül felkérésükre sem Balog sem Orbán nem reagált, újabb demonstrációt jelentettek be február 23-ára, amelyen végül több ezren vettek részt. A tüntetés előtt, február 13-án pedig felkérték az miniszterelnök-jelölteket, fogadják el mehívásukat egy nyilvános vitára az oktatáspolitikáról.

Végül ezt a felkérésüket is csupán a kihívó ellenzéki pártok jelöltjei fogadták el, többségében még a felkérés napján, míg a miniszterelnök továbbra sem vesz tudomást a Függetlend Diákparlamentről, semmilyen formában.

Az parlamenti ellenzéki pártok korábban, a Jobbik kivételével, a Tanítanék mozgalom kezdeményezésére már aláírtak egy oktatási minimumot, amelynek végrehajtására megválasztásuk esetén kötelezték magukat.