Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Vitázni hívja a miniszterelnök-jelölteket a Független Diákparlament

Ez a cikk több mint 6 éves.

Újra vitára hív a Független Diákparlament, ezúttal pedig a parlamenti képviselettel rendelkező pártok és pártszövetségek miniszterelnök-jelöltjeit várják. A szervezet közleménye szerint a meghívókat már elküldték

  • a Fidesz-KDNP  és Orbán Viktor miniszterelnök-jelölt,
  • az MSZP (Párbeszéd) és Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölt,
  • a Jobbik és Vona Gábor miniszterelnök-jelölt,
  • valamint az LMP és Szél Bernadett miniszterelnök-jelölt részére

A tervezett vitán kizárólag oktatási, oktatáspolitikai kérdésekről lenne szó, és a Diákparlament február 23-i tüntetéséig van lehetősége a jelölteknek a felkérésre reagálni, és visszajelezni.

Korábban Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter áttételesen jelezte a diákok felé, hogy az általuk meghirdetett 12+1 pontot nevetségesnek tartja. A diákok pedig korábban február 7-ig adtak időpontot Orbánnak arra, reagáljon akkor csak neki szóló vitafelkérésükre, amelyet a miniszterelnök akkor nem tett meg.

A diákok 12+1 pontja / Kép: Mérce

A Diákparlament most a parlamenti frakcióval rendelkező pártokkal beszélgetne az azon kívüli pártokkal viszont nem. Ennek oka az, hogy

[…] a mai magyar országgyűlés, mint reprezentatív választott képviselete a magyar népnek támpontot jelent számunkra ilyen tekintetben. Elkötelezettek vagyunk afelől, hogy egy a mai magyar országgyűlés frakcióinak miniszterelnök-jelöltjeinek részvételével megvalósuló vita előremutató lépést jelentene az oktatáspolitikai párbeszéd megalapozásában.

Gyetvai Viktor, az FDP szóvivője most is érzékeltette azonban, Orbán részére a meghívásuk gyakorlatilag formális, és „a kormány és az annak munkájáért felelős kormányfő elfordult a magyar diákság nemzeti ügyétől, egy igazságosabb, demokratikusabb és modern oktatási rendszer kialakításától, ezzel megpecsételve országunk sorsát és mindnyájunk jövőjét.” Ezért szerinte a kormánynál magasabb szinthez, a „magyar emberekhez” fordulnak, ezt a célt szolgálja, a február 23-ára meghirdetett demonstráció.

Eddig 2,300 ember jelezte, hogy részt vesz a „Váltsunk rendszert az oktatásban” címmel meghirdetett tüntetésen, amelynek során a Deák téren gyülekezők a tervek szerint a Kossuth térre, az Országgyűlés elé vonulnak majd.

(Mérce)