Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbán nem vitázik a diákokkal, újabb tüntetés lesz

Ez a cikk több mint 6 éves.

Február 23-án újra az utcára hív minden középiskolást, tanár és támogatót a Független Diákparlament. Közleményükben azt írják, a mai nappal lejárt az a határidő, amelyet a szervezet korábban Orbán Viktornak adott arra, üljön le vitára a diákszervezet képviselőivel. Mivel a szervezet képviselői szerint felszólításukra sem az Emberi Erőforrások Minisztériuma, sem a kormányfő érdemben nem válaszolt, ezért

február 23. 17.30-i kezdettel újabb, a tervek szerint az előzőnél nagyobb tüntetést szerveznek: a budapesti Deák Ferenc térről a Parlament elé vonulnak majd.

Ahogyan Gyetvai Viktor, a diákparlament egyik szóvivője közleményében fogalmazott:

Mint kiderült, Orbán Viktor fél a fiatal demokratáktól, megtagadta fiatalkori önmagát és nem mer kiállni nyilvános vitára az oktatási rendszer problémáit saját bőrükön tapasztaló diákokkal.

Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter korábbi kijelentésére, mely szerint a diákok meghirdetett 12 pontját zagyvaságnak tartja, Gyetvai kérdéssel fordult Lázárhoz, azt tudakolva,

„a kormány pontosan mely pontokat tartja zagyvaságnak. Például a tehetséges, de nehéz anyagi helyzetű diákok esélyegyenlőségét, a diákok és tanárok szólásszabadságát, vagy esetleg a diákok felelős állampolgárságra való nevelését?”

Gyetvai később a Mérce kérdésére ehhez hozzátette, próbálkoztak első körben a kormányszervekkel kapcsolatot teremteni annak érdekében, hogy legfőbb, a közoktatással kapcsolatos problémáikra választ kapjanak, azonban mostantól nem várnak többé rájuk, és „a magyar társadalommal” kívánnak párbeszédet folytatni.

A február 23-i, Deák téri tüntetésről Gyetvai elmondta, ahhoz minden tanári- és diákszervezet csatlakozását szeretettel várják. A Tanítanék mozgalom már korábban jelezte, nem tudják a Független Diákparlamentet egy Orbán Viktorral folytatandó esetleges vitában támogatni. Gyetvai most azt mondta, a mai határidő lejárta után már ők is osztják a tanár mozgalom álláspontját.

A február végi demonstrációig Gyetvaiék még országos, és helyi diákfórumokkal is készülnek, ahol a 12 pontjukról, annak megvalósítási lehetőségéről, és a diákmozgalom hatékonyabb megszervezéséről is tárgyalnak majd.