Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Éhségsztrájkba kezdtek a nők egy brit őrzött menekültszálláson

Ez a cikk több mint 6 éves.

Százhúsz nő kezdett éhségsztrájkba szerdán a brit Home Office által fenntartott egyik menekültközpontban, az angliai Bedfordshire-ben található Yarl’s Woodban, értesült a baloldali Independent.

Yarl’s Wood zárt menekülttábor, Anglia / Fotó: Getty, Independent

Az elutasított menedékkérők a központ embertelen körülményei ellen tiltakoznak így. Azt követelik, hogy a brit belügy hagyjon fel „agresszív módszereivel”.

Elmondásuk szerint az őrök szó nélkül tűrik, hogy a fogvatartott menedékkérők idegösszeroppanást kapnak az elzártságtól, segítséget pedig nem nyújtanak. Egy közös nyilatkozatban ezért a menedékkérők a brit közjog egyik sarokkövének, a habeas corpusnak a súlyos megsértésével vádolták meg Őfelsége kormányát.

Az elutasított menekültekre iszonyatos mentális hatást gyakorol az életük körüli bizonytalanság. Az itt lévők általában menedékkérelmet adtak be, vagy kérelmük elutasítása után jogorvoslatot kértek, így a legtöbb itt lévőnek fogalma sem lehet arról, meddig kell a szinte börtönkörülmények között időzniük.

A helyzetet az is súlyosbítja, hogy az ide kerültek körülbelül 85%-a olyan nem-dokumentált bevándorló, aki nemi erőszak áldozataként jutott el a rendőrségre, de jogszerű országban tartózkodásukat nem tudták igazolni. Ők sem kapnak viszont a sztrájkolók szerint komolyan vehető orvosi vagy pszichológiai segítséget.

A Lordok Házának belügyekért felelős konzervatív minisztere a felsőházban tartott eheti vitanap alatt már hárította ezeket a vádakat. Williams bárónő, belügyi államminiszter azt állította, és később a londoni belügy ezt a vádat megismételte, hogy a menedékkérő nők azért nem vesznek magukhoz ételt, mert vallási kifogásaik vannak az étrend ellen.

A reakciót élesen elítélte Brian Paddick, liberális demokrata felsőházi képviselő, aki az emberiesség nevében 28-napos felső limitet követel a menedékkérők elzárásánál. Kérte továbbá a londoni rendőrfőnöktől a rutinszerű letartóztatási eljárás rendjének azonnali felülvizsgálatát is.

A résztvevők a sajtónak hangsúlyozták, egyáltalán nem vallási kérdésekről van szó, politikai okokból kezdtek ebbe az elkeseredett akcióba muszlim és nem-muszlim nők egyaránt.

Az ellenzéki Shami Chakrabarti bárónő, és Diane Abbott az árnyékkormány belügyminisztere pénteken látogatást is tettek Yarl’s Woodban, ahol szolidaritásukat fejezték ki a sztrájkolókkal. Abbott hangsúlyozta, hogy a Nagy Britanniában menedéket kérőket ugyanolyan emberi jogok illetik meg az országban ügyük elbírálása során, mint bárki mást, ezeket azonban Theresa May kormánya képtelen, avagy nem hajlandó számukra biztosítani.

A menekülttáborról egyébként rémmesébe illő történetek keringenek. A Home Office iderendelt őrei szemtanúk beszámolói alapján például 28 napra, szinte fagyos magánzárkán tartottak fogva menedékkérőket.

Diane Abbott a médiának korábban elárulta, közel egy éve próbál legális úton látogatást tenni Yarl’s Woodban, a belügyminiszter, Amber Rudd és a Tory kormány azonban eleddig megtagadta, hogy az épületkomplexum belsejébe is bejuthassanak, és meggyőződjenek a bent lévők szerint elképesztő körülményekről, amely szerintük semmi mást nem szolgált, mint „életerejük megtörését” tehát

börtönként funkcionál olyan emberek számára, akik nem követtek el bűncselekményt.

Nagy Britannia a 2016 nyári Brexit-népszavazás, és Theresa May kormányának hivatalba lépése óta egyre gyakrabban használ rasszista beszédmódot a bevándorlók ellen, így próbálván kiszolgálni szavazórétegét. May miniszterelnök többször tett már az emberi jogok elvét kritizáló megjegyzéseket, és egy éve még a kiskorúaknak nyújtott menedékjogot is megnyirbálta.

Az egyre erősödő, ellenzéki Munkáspárt szerint ezek az intézkedések szégyent hoznak Nagy Britannia nemzetközi hírnevére.

(The Independent)