Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az MSZP és a Párbeszéd korrupcióellenes ügyészséget hozna létre és vitára kötelezné Orbánt

Ez a cikk több mint 6 éves.

Két törvényjavaslattal is előrukkolt kedden az MSZP-Párbeszéd tandem. Az egyik értelmében korrupcióellenes ügyészséget állítanának fel, amely kifejezetten a közpénzekkel való visszaélést vizsgálná. Harangozó Tamás szocialista képviselő a Hír TV-ben azt nyilatkozta, hogy a felállítandó korrupcióellenes ügyészség olyan visszaélésekben nyomozna, mint amilyen az Elios-botrány.

Lenne egy olyan ügyészség, főügyészség, amely kifejezetten a közpénzekkel való visszaélés ellen jönne létre. Mind országosan, mind megyei szinten lennének csápjai, szervezetei. Ha ilyen bűncselekmény gyanúja merül föl, akkor kizárólagos jogkörrel csak ez a kvázi elit csapat vehetne részt a nyomozásban, ők folytatnák le, és lenne fölötte egy olyan civil kontroll, ami a javaslat szerint egyébként a tudományos akadémia jogász civil szervezetekből és civilekből állna, mert ez egy nagyon markáns eszközrendszerrel rendelkező ügyészség lenne – nyilatkozta a politikus.

A korrupcióellenes ügyészség felállítását korábban már a Jobbik és az Együtt is jelezte, hogy jó ötletnek tartja a korrupcióellenes ügyészség gondolatát. Novemberben a Mérce megkérdezte az ellenzéki pártokat egy korrupcióellenes ügyészség gondolatáról. Az MSZP, a Párbeszéd, a DK, a Jobbik és az Együtt már akkor is jelezték, hogy jó ötletnek tartanánk egy ilyen intézményt.

Az LMP és a Momentum azonban különvéleményt fogalmazott meg. Hadházy Ákos, az LMP társelnöke akkor azt nyilatkozta, bár nem ördögtől való ötlet, de a jelenlegi keretek között nem lenne több haszna, mint a már létező intézményrendszernek.

Egy kormányváltás utáni Magyarországon pedig a rendes, független ügyészség is el tudná végezni a korrupcióellenes feladatokat.

A Karácsony Gergely vezette pártszövetség a miniszterelnöki tévéviták kötelezővé tételéről is javaslatot nyújt be az Országgyűlésben. A Tóth Bertalan szocialista és Szabó Tímea párbeszédes politikus által jegyzett indítvány kötelezővé tenné a tévévitákat a kampányban.

Két vitát írnának elő: az egyiken az összes országos listát állító párt listavezetője, a másikon pedig a közvélemény-kutatások szerint két legesélyesebb párt listavezetője csapna össze.

A javaslat szerint a vitákat a voksolás előtt legfeljebb 10 nappal és legkevesebb 5 nappal kell megtartani, és a miniszterelnök jelenléte kötelező lenne legalább az első vitán. Orbán Viktor utoljára 2006-ban vett rész ilyen jellegű televíziós vitán.

A parlament jelenlegi összetételét ismerve kétséges, hogy bármelyik javaslat képes lenne törvényi erőre emelkedni.

(Nyitókép: Facebook / Karácsony Gergely)