Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A bajba jutott dolgozók helyett sporttámogatásra költi a kormány az adónkat

Ez a cikk több mint 6 éves.

2017 végén 62 milliárdot osztott szét a Nemzeti Foglalkoztatási Alap költségvetéséből a kormány – derül ki a Policy Agenda elemzéséből. A sporttámogatások, egyházi támogatások és más nem tervezett költségek címén kiszórt összegnek azonban a munkaerő-piac és a foglalkoztatás fejlesztésére kellett volna mennie.

A Nemzeti Fejlesztési Alap az az intézmény, amelynek három feladatot kellene ellátnia:

  1. támogatást nyújtani az álláskeresőknek,
  2. kezelni a helyi szintű foglalkoztatási válsághelyzeteket új munkahelyek létrehozásának ösztönzésével,
  3. szakképzési és átképzési programokat működtetni.

Az NFA költségvetéséhez minden magyar dolgozó hozzájárul az egészségbiztosítási és munkaerőpiaci járulékok, a szociális hozzájárulási adó, illetve a szakképzési hozzájárulás formájában. Bár 2010 óta növekedett az Alap költségvetése, valójában folyamatosan csökken az az összeg, amit a magyar foglalkoztatási helyzet javítására költ a kormány.

2010-2017 között az NFA kiadásai 345 milliárd forintról 460 milliárd forintra növekedtek, de ugyanebben az időszakban 270 milliárdra nőtt a közmunkára fordított összeg, tehát jól látszik:

a valódi, hosszú távon is értelmezhető foglalkoztatási és szakképzési intézkedésekre jóval kevesebb jut, mint 7-8 éve.

Álláskeresési támogatásra például tavaly 65 milliárddal kevesebbet fordított az Alap, mint 2010-ben. Csökkent a szakképzési és felnőttképzési programokra fordított összeg is.

Önmagában már az is óriási probléma, hogy a teljes kilátástalanságot jelentő közmunkára fordított összegek ilyen óriási helyet foglalnak el a munkaügyi költésekben, de az már egyenesen felháborító, hogy egy jelentős összeget teljesen fölösleges dolgokra szór el a kormány.

Minden magyar dolgozó azzal a tudattal fizeti be a munkavállalói járulékokat, hogy azért cserébe majd kap valamit az államtól. Például támogatást, ha bajba kerül, ha elveszíti a munkahelyét, vagy átképzésre van szüksége.

Tehát teljesen jogosan várjuk el a kormánytól, hogy ezeket a pénzeket ne sporttámogatásokra költse el, vagy az amúgy sem szűkölködő egyházak között ossza szét.

Márpedig 2017-ben pont ezt tette a kormány: 62 milliót csippentett le a dolgozók hozzájárulásaiból.

Mindezt úgy, hogy 2010 óta radikálisan zsugorította azt a védőhálót, amelyre támaszkodhatnánk, ha bajba kerülünk. Három hónapra csökkentették az álláskeresési támogatás időtartamát, és a legtöbb támogatást közmunkához kötötték.

Tisztában kell tehát lennünk azzal, hogy a Fidesz foglalkoztatás-politikája nem a szolidaritáson vagy a dolgozók támogatásán alapszik, még a rendelkező összegeket sem a megfelelő célra költi, hanem káros vagy fölösleges dolgokra szórja szét.