Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Már a fideszesek is úgy gondolják, hogy Mészáros nem tisztességes úton szerezte vagyonát

Ez a cikk több mint 6 éves.

A Publicus Intézet vasárnap közölte a Vasárnapi Hírek megbízásából készített új kutatása eredményeit. A reprezentatív kutatás során magyar választópolgárok véleményét kérdezték a korrupcióról és az állami újraelosztás kérdéseiről. Egy dolog biztosan kiderült a felmérésből: a magyarok túlnyomó többsége már nem hisz abban, hogy a kormány az ő érdekeit tartja szem előtt. Még a fideszes szavazók sem.

A válaszadók 96%-a gondolja úgy, hogy az államnak feladata, hogy gondoskodjon az állampolgárokról, hogy nyugdíjat, szociális ellátást, egészségügyi ellátást és színvonalas oktatást biztosítson számukra. Ugyanakkor viszont 85% gondolja úgy, hogy a kormány a kelleténél kevesebbet költ az egészségügyre, 74% gondolja úgy, hogy a szociális ellátásra többet kellene költeni, az oktatásra és a nyugdíjra pedig 64 és 56% válaszolta azt, hogy a kormány nem költ ezekre a területekre eleget.

Talán ennél is beszédesebb a magyarok kormány felé érzett bizalmatlanságával kapcsolatban az, hogy a válaszadók 80%-a szerint a kormány folyamatos elszámolással tartozik az adófizetők felé arról, hogy hogyan gazdálkodik a pénzükkel. És a fideszes szavazók 70%-a is így gondolja.

De Mészáros Lőrinc önmagában is óriási bizalmatlanságot érdemelt ki a Publicus válaszadóinak körében. És joggal. Nézzünk csak ebből az évből pár hírt a felcsúti polgármesterrel kapcsolatban:

  • Mészáros Lőrinc luxusmagángéppel röpköd Európában: a Hír TV kiderítette, milyen luxusrepülővel bonyolítja le Mészáros külföldi útjait, és az is biztos, hogy nem kell kiállnia a kígyózó sorokat a Liszt Ferenc reptéren.
  • Mészáros Lőrinc gyerekei nyertek egy 1,2 milliárdos közbeszerzést: Mészáros gyermekeinek cége, a Fejér-B.Á.L. Zrt. nyerte a Testnevelési Egyetem új központjának felépítéséért hirdetett közbeszerzést. Az ifjabb Mészárosok 1,2 milliárd forintot nyertek.
  • Még csak három nap telt el az évből, de Mészáros Lőrinc máris tarol: az EuroAszfalt 2,7 milliárdért csatornázhat a Mészáros és Mészáros Kft.-vel konzorciumban. A Vasútépítők Kft.-vel konzorciumban épít a Mészáros és Mészáros Kft. 12 kilométernyi vasutat, aminek 28,5 milliárdról 38,5 milliárdra nőtt az ára.

És azt se feledjük, hogy 120 milliárdos vagyonával Mészáros Lőrinc mára gazdagabb bármely egykori arisztokratánál! Az 1935-ben leggazdagabb gróf Károlyi László vagyonánál Mészárosé tízszer nagyobb.

Tehát valójában egyáltalán nem meglepő, hogy az egyre-másra közbeszerzéseket nyerő egykori gázszerelőről a magyarok többsége nem hiszi el, hogy önerőből szerezte óriási vagyonát. Arra a kérdésre, hogy „Ön szerint melyik magyarázat a legvalószínűbb Mészáros Lőrinc vagyonával kapcsolatban?” a válaszadóknak összesen 46%-a válaszolta azt, hogy Orbán Viktor és a Fidesz-kormány segítségével lopta, és valójában Orbán vagyona, csak Mészáros nevén van. 22% szerint viszont Mészáros vagyona a sajátja, csak épp korrupcióval szerezte. Még a Fidesz szavazóinak a 27%-a is úgy gondolja, hogy Mészáros Orbán segítségével lopta a pénzét, 22%-uk szerint pedig korrupcióval jutott hozzá.

Akkor már csak az a kérdés, hogy mikor kezdi majd el mindez a kormány támogatóit ténylegesen zavarni?