Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Mészáros Lőrinc mára gazdagabb bármelyik egykori arisztokratánál

Ez a cikk több mint 6 éves.

Az egész úgy kezdődött, hogy a tavalyi évben a Rubicon történelmi folyóirat összeállította a mai gazdagember-toplisták 1935-ös megfelelőjét. Ha viszont ezeket, a történészek által készített megközelítően pontos, számításokat összevetjük Orbán Viktor kedvenc gázszerelőjének összes földi javaival, mint ahogyan azt az Átlátszó tette, komoly megdöbbenés várhat ránk.

Fotó: Atlatszo.hu

Az derült ki ugyanis ebből az összevetésből, hogy Mészáros Lőrinc mai, 120 milliárd forintos vagyona egy az egyben veri az 1935-ös főrangúak és mágnások első öt helyezettjének összes javait.

Egészen pontosan szólva, Mészárosnak majdnem tízszer annyija van, mint az 1935-ös első helyezett gróf Károlyi Lászlónak mai értéken. Hasonló arányban áll a felcsúti hitbizomány gróf Festetics Sándor és Habsburg József királyi főherceg birodalmához is.

Az első öt Horthy-kori arisztokrata összes vagyonánál pedig hozzávetőleg 2,6-szor több van egyetlenegy fideszes oligarcha kezében manapság.

Persze az oknyomozó portál nem csupán hasraütésre mondta be az arányokat. Egészen pontosan két szakembert kértek fel arra, számítsák ki különböző módszerekkel azt, hogyan arányul a nyolcvan évvel ezelőtti helyzet a maihoz. Kisebb módszertani összefésülés után kiderül, hogy ha azt is figyelembe vesszük hogy az ország bruttó nemzeti összterméke közel háromszor akkora 2017-ben mitn 1935-ben és további korrekciókat végzünk az életszínvonal arányosságára figyelemmel, akkor is az derül ki hogy Mészáros negyvenmilliárddal túlnő a leggazdagabb Horthy-kori arisztokratán.

Ráadásul a Festetics-vagyon évszázadok alatt, a szinte feltétlen császárhűség és nem kevés politikai manőver nyomán keletkezett. Mészáros Lőrinc azonban hozzávetőlegesen 2013 óta gyűjtötte össze ezt az ormótlan összeget, ahogy ő Ferenczi Krisztina újságírónak elmondta, „A Jóisten, a szerencse no és persze Orbán Viktor” barátságának köszönhetően.

Ez a vagyongyarapodás egyébként nagyobb, mint Mark Zuckerberg Facebook-alapítóé az adott időszakban.

(Átlátszó)