Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Fidesz menekültügyi kettős beszédének újabb epizódjai lepleződtek le

Ez a cikk több mint 6 éves.

Altusz Kristóf külügyi államtitkár máltai elszólása óta – melyben elismerte, hogy a kormány oltalmat adott 1300 menekültnek – sorra érkeznek a leleplezések a Fidesz menekültügyi kettős beszédéről. Míg az egyik oldalon adóforint-milliárdokból robogott a migráns- és civilellenes propaganda, addig a másik oldalon, úgy tűnik, voltak olyan, a menekültek befogadását és integrációját segítő programok, melyek teljes normalitásban zajlottak tovább.

A Magyar Nemzet most újabb epizódokat tárt fel ebből a képmutatásból.

A lap szerda reggeli cikke az mutatja be, hogy a kormány minden fenntartások nélkül vett részt menekülteket érintő európai uniós projektek társfinanszírozásában, olyan szervezetekhez is juttatott pénzt, melyeket a hivatalos kommunikáció szintjén „bevándorlást elősegítő szervezeteknek” bélyegzett volna. A Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alap (MMIA) keretén belül megvalósított projektek költségeinek 75 százalékát az EU, 25 százalékát pedig a magyar kormány állta.

Menekültekk a Keleti pályaudvar aluljárójában, 2015-ben / Kép: Wikimedia Commons

Az MMIA keretén belül támogatást kapott például a Jövőkerék Közhasznú Alapítvány, mely 2013-ban a Soros György nevével fémjelzett Nyílt Társadalom Alap Alapítványtól is kapott támogatást. A Jövőkerék két projektre is kapott pénzt a kormánytól, az egyik ilyen a bevándorlók munkaerőpiaci elhelyezkedéséhez nyújtott segítséget.

A Magyar Nemzet másik cikke szerint múlt héten,

egy nappal a Stop Soros törvénycsomag bejelentése előtt a Fidesz európai parlamenti frakciója is megszavazott egy olyan indítványt, amely által az EP szorgalmazza a menekültügyben tevékenykedő civilekkel való együttműködést.

Minden jel arra mutat tehát, hogy az elmúlt években a Fidesz egy képmutatásra épülő helyzetet hozott létre. Miközben a politikai kommunikáció szintjén fullba tolta a gyűlölet- és félelemkeltést, addig az államigazgatási gyakorlatban – legalábbis ami az EU-s források kiegészítését illeti – többször szembement ezzel a kommunikációs iránnyal.

Érdemes újra és újra elmondani, hogy nem azzal van a baj, hogy a kormányzat állami forrásokat fordított menekültek és bevándorlók helyzetének javítására. Hanem azt, hogy ezzel párhuzamosan minden csatornán hazudott.

Eszméletlen mennyiségű pénzt költött el a „migránsok” elleni riogatásra, de ahogy Puskás Imre, a Fidesz szóvivője kedden elmondta, a kormány hétköznapi gyakorlatról nem föltétlenül tartották szükségesnek a nyilvánosság elé.

Az elmúlt napok leleplezéseiről azt is el kell mondanunk, hogy ettől még a kormányzati gyakorlat nem menthető fel, nem vált emberségessé. Mindannyian olvashattunk már a déli határon felhúzott tranzitzónában uralkodó embertelen körülményekről, az oda érkező menekültek elleni erőszakos fellépésekről, embertelen bánásmódról.

Tehát nem állná meg a helyét azt mondani, hogy a barbár propaganda alatt minden teljesen rendben zajlik. De ettől függetlenül azt érdemes folyamatosan sulykolni, hogy a Fidesz hazudott, megvezette a magyar társadalmat, leginkább saját felhergelt szavazóit.