Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Lidl is beszáll a bérek emelésébe

Ez a cikk több mint 6 éves.

Az Aldi után a Lidl is úgy nyilatkozott ma, hogy márciustól a nyolc órás munkaidőben dolgozó bolti és raktári fizikai alkalmazottak és az üzletvezetők bérét átlagosan 20 százalékkal növelni fogja. Ez azt jelenti, hogy a bolti dolgozók havi fizetése eléri majd a bruttó 290 ezer-320 ezer forintot, az üzletvezetőké 658 ezer forinttól 720 ezerig terjedhet.

Az üzletlánc Magyarországon további juttatásokkal egészíti ki munkavállalói bérét, teljes mértékben téríti a munkába járásukat és 96 ezer forint értékben komplex egészségügyi szolgáltatást biztosít.

Tőzsér Judit, a vállalat kommunikációs vezetője elmondta, hogy 2016 januárja óta a munkaerőpiacon egyedülálló módon hajtottak végre 52 százalékos béremelést a kiskereskedelmi szektorban.

A Lidl Magyarországon 2004-ben nyitotta meg első logisztikai központját és 12 üzletét, most pedig 160-nál több áruháza van az országban, és több mint 4000 embert foglalkoztat.

A legfontosabb áruházláncok mind béremelést hajtottak végre, év végére a dolgozók nyomására a Tesco is így tett.

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) és a Spar a múlt héten jelentette be, hogy megállapodtak a 2018-as bérekről: a Sparnál a garantált havi bérminimum 200 ezer forint lesz, eszerint két év alatt 40 százalékos lehet a reálbér-emelkedés.

A Tesco 2017 végén jelentette be a 2018 elején induló béremelést, ami 14,100 főt érint, és átlagosan 10 százalékot emelkednek a fizetések, a nyári sztrájkok után, valamint azt követően, hogy tömeges felmondással fenyegettek a dolgozók.

Nemrég az Aldi is újból béreket emelt: a gyakorlott eladók keresete havi bruttó 352 ezer forint lesz napi nyolc órás munkaidővel. Ezzel nagyjából átlagosan 15 százalékkal emelte meg dolgozói bérét a cég.

A tavalyi bérek növelésének ellenére a szektorban továbbra is jelentős problémát okoz a munkaerőhiány.

(Kép: Visual Hunt)