Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Világszerte százezrek vonultak utcára a második Nők Menetén

Ez a cikk több mint 6 éves.

Tavaly ilyenkor, Donald Trump beiktatásának másnapján félmillióan vonultak fel Washingtonban, hogy tiltakozzanak a szexista elnök ellen, és elsősorban a nők reprodukciós jogaiért tüntessenek.

New York-i tüntető; forrás: Richard Hines twitter

Trump beiktatásának egy éves évfordulóján szintén több nyugati nagyvárosban tartottak felvonulásokat az Egyesült Államokban, Kanadában és több nyugat-európai nagyvárosban.

New Yorkban 200 ezren vonultak fel, hatalmas tömegek vonultak utcára Washingtonban, Los Angelesben, Las Vegasban, Chicagoban és más nagyvárosokban is, de sok amerikai kisvárosban is megtartották a Nők Menetét.

A tüntetések első számú célpontja idén is Donald Trump volt, aki nem csak szexizmusáért, de rasszizmusáért és idegengyűlöletéért is kapott a felvonulóktól.

Nők menete San Fransiscoban; forrás: Jennifer Gonzalez twitter

A tüntetések központi témája mégis az elmúlt évben a világ közvéleményét megrázó #metoo kampány és #Time’s Up mozgalom nyomán a nemi erőszak elleni küzdelem volt.

New York-i menet; forrás: The Atlantic

Az amerikai felszólalók hangsúlyozták annak jelentőségét, hogy a 2018-as szenátusi és képviselőházi választásokon liberális és baloldali jelöltek nyerjenek, és hogy minél több, a Trump elnöksége és a zaklatási botrányok miatt felháborodott és a nők jogaiért küzdő nő induljon tisztségért.

Ezek a nevadai nők és férfiak a ciklus közepi választáson való részvételre buzdítanak; forrás: Women’s March twitter

A vonuló nőket Donald Trump elnök is üdvözölte, szerinte épp megfelelő volt arra ez a nap, hogy az elmúlt 12 hónap gazdasági sikereit, és a női munkanélküliség alacsony arányát ünnepeljék.


Londonban a menet tavaly megbénította London belvárosát, idén hóesesésben vontultak fel több ezren. A menetben felszólalt Stella Creasy munkáspárti képviselő, aki a Westminster zaklatásai botrányairól beszélt. A #metoo kampány szerinte arról szól, hogy a nők nem fognak többé idomulni a szexista szabályokhoz, hanem meg fogják őket változtatni. Creasy arra is kérte nőtársait, hogy vállaljanak politikai szerepet.

Nők menete Londonban; forrás: Global Citizen UK twitter

A képviselő elmondta, hogy a hollywoody színésznők által gründolt Time’s Up alaphoz hasonlót fognak felállítani az Egyesült Királyságban is, a nemi erőszak áldozatainak védelmében.

(Címoldali kép: Luisa Haynes twitter)