Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A brit védelmi miniszter zaklatási ügyek miatt távozik posztjáról

Ez a cikk több mint 6 éves.

A brit védelmi minisztérium bejelentette, hogy Michael Fallon védelmi miniszter lemond tisztségéről, mert ahogy írja, a múltban több alkalommal „nem sikerült megfelelnie a hadsereg reprezentációjával járó magas elvárásoknak”.

Michael Fallon, kép: Wikimedia Commons

Fallon még korábban a héten bocsánatot kért, amiért 2002-ben egy újságíróhoz a nő akarata ellenére közeledett, például többször a térdére tette a kezét. Hartley-Brewer, a szóban forgó újságíró azt mondta, nem szeretne botrányt, és Theresa May miniszterelnök erre hivatkozva döntött úgy, hogy nem tervez lépni az ügyben.

Fallon lemondó levelében arra utal, hogy a napokban több képviselővel szemben fogalmazódtak meg vádak, többek között vele kapcsolatban is, és a maga részéről el is ismerte, hogy volt olyan eset, amikor nem nem megengedhető módon közeledett nőkhöz. Theresa May elfogadta Fallon lemondását.

A brit politikát néhány nappal ezelőtt érte el a zaklatás ellen létrejött mozgalom szele. A Westminsterben dolgozó munkatársak egy 40 konzervatív képviselőre terhelő állításokat tartalmazó dokumentumot állítottak össze, egy miniszter ellen vizsgálatot indított a kormány, a miniszterelnök legfontosabb hivatalos tanácsadóját pedig egy aktivista zaklatásával vádolják.

(Guardian)