Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nem a magyarokat, hanem a helyi felelősöket fenyegette akasztással a román miniszterelnök, de bocsánatot nem kér

Ez a cikk több mint 6 éves.

Mi is belefutottunk abba a hibába, amibe mások is, hogy túl gyorsan akartuk értelmezni Mihai Tudose szavait. A román kormányfő szerdán a Realitatea hírtelevíziónak nyilatkozott telefonon, és elsősorban annak kapcsán faggatták, hogy hétfőn a három erdélyi magyar párt – a Romániai Demokrata Szövetség, a Magyar Polgári Párt és az Erdélyi Magyar Néppárt – közös nyilatkozatot írt alá autonómiaelképzeléseik összehangolásáról.

A Szociáldemokrata Párthoz tartozó miniszterelnök az interjúban akasztással fenyegetőzött, ha a 2018-as centenáriumi év ünneplése során a székelyföldi intézményekre kiteszik a székely zászlót.

De pontosan kit fenyegetett meg a miniszterelnök?

A Krónika Online oldalára feltöltött hangfelvételből az derül ki, hogy Tudose valójában ezt mondta:

„Ugyanaz lesz a válaszom, mint amikor, nem tudom milyen nap alkalmából, zászlót próbáltak kitűzni. Ekkor világossá tettem, hogy ha az a zászló lobogni fog a szélben, ott fognak lengeni mellette a helyi felelősök is.”

A lap ezzel kapcsolatban figyelmeztet, hogy Tudose leginkább a helyi illetékeseket (hatóságokat, rendőröket) figyelmeztethette arra, hogy nem akar a közintézményeken – vélhetően magyar vagy székely – lobogót látni.

A román miniszterelnök valószínűleg egy tavaly novemberi esetre utalt nyilatkozatában, amikor Sepsiszentgyörgyön a Magyar polgári Párt (MPP) megpróbált címeres magyar zászlót felvonni egy rendezvényen, ám végül a hatóságok felszólítására elállt ettől a tervtől.

Tudose nyilatkozata ettől függetlenül is rendkívül ízléstelen és riasztó, hiszen az akasztással való fenyegetőzés – vonatkozzon bárkire is – egy miniszterelnök szájából nem elfogadható.

Szijjártó Péter külügyminiszter tegnap bekérette a román nagykövetet, a bukaresti külügyminisztérium válaszában viszont nem kért bocsánatot a miniszterelnök szavaiért, bár erre rengetegen felszólították. A válasz viszont csak azt jelenti ki, hogy Mihai Tudose román kormányfő a Romániát egységes és oszthatatlan nemzetállamként meghatározó alkotmány betartásának szükségességére, a helyi és a központi hatóságok felelősségére hívta fel a figyelmet, de nyilatkozatának nem volt etnikai vonatkozása, és nem volt magyarellenes.

(Via: Krónika)