Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Román miniszterelnök: a székelyek a zászlóik mellett fognak lógni

Ez a cikk több mint 6 éves.

Csöppet sem bizalomgerjesztő kijelentésekkel futott neki a román kormányfő, Mihai Tudose a 2018-as centenáriumi évnek, amelynek keretén belül Erdély és a Román Királyság egyesülésének századik évfordulóját ünneplik. Tudose szerda este a Realitatea román hírtelevízió műsorában azt nyilatkozta,

„hogy ha a székelyföldi intézményekre kiteszik a székely zászlót, akkor azok is lógni fognak akik kitették azt.”

A Szociáldemokrata Párthoz tartozó miniszterelnököt annak kapcsán faggatták, hogy hétfőn a három erdélyi magyar párt – a Romániai Demokrata Szövetség, a Magyar Polgári Párt és az Erdélyi Magyar Néppárt – közös nyilatkozatot írt alá autonómiaelképzeléseik összehangolásáról.

Mihai Tudose

A nyilatkozatról Tudose elmondta, a magyar pártok felvetését nem szabad figyelmen kívül hagyni, alábecsülni sem kell, de túlságosan nagy jelentőséget sem kell tulajdonítani neki.

„Az a véleményem, hogy ez csak az idei évre vonatkozik. Egy zászlókitűzési kísérlet, hogy mi rájuk vessük magunkat, hogy nekik aztán legyen okuk ránk vetni magukat. Így pedig a centenárium éve a mosogatólé szomszédok közötti egymásra loccsantásának az éve legyen.”

Tudose köteles beszédére az RMDSZ ügyvezető elnöke a Twitteren reagált. Porcsalmi szerint középkori fenyegető üzenetet közvetített a miniszterelnök.

„A kormányfő egyetérthet vagy sem egy politikai nyilatkozattal vagy projekttel, de nem küldheti akasztófára azokat, akikkel nem ért egyet” – írja Porcsalmi.

Az várható volt, hogy az egyesülés évfordulója lehetőséget ad majd nacionalista villongásokra, de a miniszterelnök kijelentése precedens nélküli. A román szociáldemokratáktól sosem állt távol a magyarellenes és nacionalista jelszavak puffogtatása. A párt jelenleg többszörös politikai válságban van, élvonalbeli politikusainak nagy része korrupciós botrányokban érintett, a párt elnöke, Liviu Dragnea és a kormányfő között pedig az utóbbi hetekben feszültté vált a viszony. Nem kizárt tehát, hogy egy éven belül másodjára kerül sor válságra az amúgy kényelmes parlamenti többséggel rendelkező kormányon belül.

Ebben a kontextusban értelmezhetőek Tudose kijelentései, aki saját pozícióit próbálhatja erősíteni általuk.

(Mérce / MTI / Transindex)