Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Jobbik: októberi rendeletben készítették elő az ÁSZ koncepciós eljárását

Ez a cikk több mint 6 éves.

Tavaly októberben, a Nemzetgazdasági Minisztérium rendeletével készítették elő a Jobbik „megsemmisítését” célzó eljárást – mondta mai sajtótájékoztatóján Volner János Jobbik-alelnök. A Jobbik a büntetés miatt az Alkotmánybírósághoz fordul, és nemzetközi jogi fórumokra is készül.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom sajtótájékoztatója.

Posted by Magyar Nemzet Online – MNO.hu on Wednesday, 10 January 2018

Tegnap Vona Gábor, a párt miniszterelnök-jelöltje jelentette be, nem fizetik be önként az ÁSZ által kiszabott 331 milliós bírságot. Volner mai sajtótájékoztatóján a hvg.hu keddi cikkére utalva elmondta, míg korábban nem volt tisztázva, mi a következménye annak, ha egy párt így tesz,

a Nemzetgazdasági Minisztérium októberi rendeletmódosítása alapján az önkéntes fizetést megtagadó párttól adó formában is beszedhető a tartozás.

A Varga Mihály miniszter által jegyzett rendelet szerint ennek az a módja, hogy az Államkincstár a NAV-ot felkéri a tartozás behajtására. Az októberi rendeletmódosítás 28 éves szabályozást írt felül.

A hvg.hu tegnapi cikke is megemlíti, hogy a rendeletmódosítás idején kormányközeli megszólalók, például ifj. Lomniczi Zoltán CÖF-szóvivő már tiltott pártfinanszírozásról beszélt. A rendeletmódosítás dátuma Volner szerint azt a gyanút erősíti, hogy az ÁSZ eljárása koncepciós jellegű: a Fidesz törvényileg is előkészítette, milyen lépésekkel fogják „megsemmisíteni” a Jobbikot.

Míg tegnap Vona Gábor azt a reményét fejezte ki, hogy a kampánytámogatás rovására nem fogják levonni a tartozást (és így a büntetés csak a párt működési támogatását érintené), Volner János ma arról beszélt, hogy ebben a történetben minden a Fideszen múlik. Ezzel vélhetően arra utalt az alelnök, hogy a kampányfinanszírozási pénz visszatartása a NAV elnökének, Tállai András fideszes országgyűlési képviselőnek, illetve az Államkincstár vezetőjének a hatásköre. (Tegnap Szigetvári Viktor, a szintén megbírságolt Együtt elnöke is arról beszélt, hogy a büntetések levonhatóak a kampánytámogatásokból is.)

Volner elmondta, az ÁSZ által kiszabott büntetés a Jobbik éves támogatásánál is magasabb, de a decemberben indított gyűjtés sikerében reménykednek: eddig 62 millió forintot utaltak a pártnak állampolgárok a Jobbik felhívására.

Az Alkotmánybírósághoz fordul a Jobbik

Arra a kérdésre, hogy milyen jogi eszközökkel száll szembe a Jobbik a döntéssel, Volner János elmondta,

noha az ÁSZ döntésével szemben nincs jogorvoslati lehetőség, az ezért felelős törvényt az Alkotmánybíróságon támadnák meg.

Emellett bíróságon támadnák meg a várható NAV-inkasszót is, vagyis azt, hogy  a büntetést a párt számlájáról közvetlenül levonják. A hvg.hu által megkérdezett jogász, Tordai Csaba szerint két módon nyílik lehetőség a behajtás megakadályozására vagy késleltetésére: a közigazgatási bíróság vizsgálhatja az Állami Számvevőszék határozatát, vagy a Magyar Államkincstár eljárását.

Volner azt is elmondta, ha a hazai kereteket kimerítették, a strasbourgi bírósághoz fordulnak.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a bíróságok döntésére a választások után kerülhet sor. Ezért szerinte ebben a kérdésben az embereknek kell politikai döntést hozni a ’18-as országgyűlési választáson.

Frissítés 12: 14: A Nemzetgazdasági Minisztérium azt javasolja a NAV-nak, hogy a válsztások előtt ne indítson behajtási eljárást és ne érvényesítsen inkasszót a pártok számláján.

(MNO facebook, hvg.hu)