Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tovább növekedett az ÁSZ döntéseinek elfogulatlanságával kapcsolatos gyanú

Ez a cikk több mint 6 éves.

Juhász Péter, az Együtt elnöke kedden sajtótájékoztatót tartott az Állami Számvevőszék épülete előtt a pártra kiszabott 19 millió forintos büntetésről. Az Együtt továbbra is fenntartja, hogy a büntetésről szóló jelentéstervezetben szereplő indoklás megalapozatlan, és hogy olyan információkra alapozták a döntést, amihez az ÁSZ törvényesen nem férhetett hozzá.

Az Együttet olyan adatok alapján büntette meg az Állami Számvevőszék, amelyeket ha valóban kezel a szervezet, bűncselekményt követ el. Ezért Juhász Péter most azt követeli az ÁSZ-tól, tegye nyilvánossá, mi alapján büntették meg pártját! Élőben a Mércén!

Posted by Mérce on Tuesday, 9 January 2018

Juhász Péter már a múlt héten szembesítette a Számvevőszék szóvivőjét a törvénysértés vádjával, akkor a büntetésnek kifejezetten arra a pontjára hivatkozva, amely szerint az Együtt szabálytalan támogatást fogadott el 60 ezer forint értékben a párt egyik tagjától. Csakhogy az ÁSZ nem rendelkezhet azzal az információval, hogy ki párttag és ki nem, mivel ez különösen védett személyes adat.

A keddi sajtótájékoztatón a párttagok nyilvántartásán túl még két kérdéses pontot hozott fel Juhász. Egyrészt, az ÁSZ jelentéstervezetében nem szerepel, hogy melyik irodájukat bérelték piaci áron alul.

Juhász szerint ha még azt sem tudják, hogy milyen ingatlanról van szó és mekkora összegről, akkor nem is tudják a döntést érdemben véleményezni, sem cáfolni.

Másrészt, az ÁSZ azt állítja, hogy az Együtt külföldi állampolgároktól kapott támogatást. Ez már megint olyan információ, amivel a Számvevőszék elvileg nem rendelkezhet, és az sem ad alapot a büntetésre, ha esetleg a támogatók neve alapján döntötték el, hogy ki magyar és ki külföldi állampolgár; hiszen, ahogy Juhász is kiemelte, egy külföldi állampolgárnak is lehet Tóth József a neve, míg egy nem magyar hangzású névvel rendelkező egyén is lehet magyar állampolgár.

Emiatt Juhász Péter levelet adott át az Állami Számvevőszéknek, melyben kérte, hogy kaphasson betekintést azokba a dokumentumokba, amelyek az ÁSZ jelentésének alapjául szolgáltak. Hangsúlyozta, hogy egészen addig, amíg erre nem kapnak lehetőséget, addig nincs biztosítva az a joguk, hogy észrevételt tehessenek a büntetéssel kapcsolatban.

Emellett azonban Juhász leszögezte, hogy nem áll tervükben nem befizetni a büntetést, mivel ez azzal járna, hogy a NAV inkasszóval levonná az összeget a párt számlájáról, amiért esetleg további bírság sújthatná őket. Azonban bíznak benne, hogy jogi úton meg tudják majd akadályozni a büntetés befizetését.

Az Állami Számvevőszék döntései közül az utóbbi hetekben természetesen az ellenzéki pártokra kirótt súlyos pénzbírságok kavarták a legnagyobb port, de a Magyar Nemzet arról is beszámolt, hogy az 50 milliárd hazai és uniós forrásból felfejlesztett Nemzeti Közszolgálati Egyetem pénzügyi ellenőrzése során az ÁSZ nem talált semmi kivetnivalót.

Ami azért érdekes, mert például az Európai Bizottság tavaly jelezte, hogy szerinte az egyetemen erősen túlárazták az oktatásfejlesztési programokat. Emellett a NAV is nyomozást folytat az egyetemmel szemben költségvetési csalás gyanúja miatt Hadházy Ákos LMP-társelnök bejelentése nyomán. Az Állami Számvevőszék szerint viszont ebben az esetben minden rendben van.

A legfrissebb hírek szerint Vona Gábor bejelentette, hogy a Jobbik önként nem fog fizetni, az ÁSZ pedig 15 napon belül fizetésre kötelezte a DK-t és a Liberálisokat is, előbbinek 8,2 millió forintot kell befizetnie, utóbbinak 6,1 millió forintot.

Az ÁSZ szerint a DK kedvezményes ingatlanbérlet formájában 2015-ben és 2016-ban 5,9 millió forint nem pénzbeli vagyoni hozzájárulást fogadott el jogi személytől, valamint 2,3 millió forint tiltott támogatást kapott külföldi szervezettől, illetve nem magyar állampolgártól.

A Magyar Liberális Párt pedig „kedvezményes ingatlanbérlet, díjmentes könyvelési, számviteli, pénzkezelési szolgáltatás, valamint kedvezményes politikai hirdetési szolgáltatás formájában 6,1 millió forint nem pénzbeli vagyoni hozzájárulást fogadott el jogi személyektől. Emellett 2015-ben 30 ezer forint támogatást fogadott el olyan embertől, akinek magyar állampolgárságáról nem győződött meg” – írja az MTI.