Hogy ne maradj le, értesítünk a nap 1-2 legfontosabb cikkéről a Mércén. Jöhet?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Juhász Péter az ÁSZ-szóvivőt szembesítette: vagy blöffölnek, vagy bűncselekményt követnek el

Az újévben is folytatódik az ÁSZ-ügy. December végén derült ki, hogy az Állami Számvevőszék a Jobbik után további ellenzéki pártokat is megbüntetne, arra hivatkozva, hogy tiltott módon jutnak hozzá forrásokhoz, például piaci ár alatt bérelnek irodát.

Az ellenzéki pártok szerint arról van szó, hogy a Fidesz meg akarja nehezíteni azt, hogy sikeresen kampányoljanak, és ennek érdekében használja fel az ÁSZ-t. Juhász Péter, az Együtt elnöke ma ennek alátámasztására az Együttnek megküldött ÁSZ-jelentés egy olyan pontjával kívánta szembesíteni Horváth Bálint ÁSZ-szóvivőt, ami az Együtt szerint törvénysértő, és az állami szerv koncepciózus munkáját támasztja alá.

Az ÁSZ papagájt küldött elénk amikor a büntetéssel kapcsolatos észrevételeinket beadtuk

Találkoztam az ÁSZ papagájával, a papagájok ászával."Az Állami Számvevőszék a törvények batartásával végzi a munkáját." – ezt ismételgette.Arra azonban nem kaptam választ, hogy akkor hogyan lehetséges, hogy azért akarják megbüntetni az Együttet, mert állításuk szerint támogatáskét könyveltük el egy párttagunk befizetését. Arról semmilyen információja nem lehet az ÁSZ-nak, hogy ki párttagunk és ki nem az. Ez ugyanis különösen védett személyes adat, aminek jogtalan kezelése bűncselekmény. Tehát ha tudnak róla, kezelik ezt az adatot, és bűncselekményt követnek el. Ha nem tudnak róla, hogyan alapozhatnak erre az információra jogszerűen, a törvényeknek megfelelően büntetést?A válasz: "Az Állami Számvevőszék a törvények batartásával végzi a munkáját."Beadtuk a kifogásainkat, és elbúcsúztam papagájúrtól.Nézd meg a videót, és oszd meg!Itt találod az észrevételeinket részletesen:https://egyuttpart.hu/wp-content/uploads/2018/01/asz_kifogas.pdf#Együtt

Posted by Juhász Péter on Wednesday, 3 January 2018

Az ÁSZ jelentéstervezetében az olcsó irodabérlésen túl arra hivatkozva büntetik meg az Együttet 19 millió forintra, hogy egy meg nem nevezett párttagjuk 60 ezer forintos befizetését támogatásként fogadták el. Az azonban, hogy ki párttag, és ki nem, különösen védett személyes adat, amivel az ÁSZ nem rendelkezhet.

Juhász ezért az utcán kérdezte a dologról Horváth Bálintot, az ÁSZ szóvivőjét, amiről videófelvételt is készített. Az Együtt elnöke arra volt kíváncsi, milyen nyilvántartásból jutottak hozzá azokhoz az adatokhoz, ami alapján a jelentést készítették.

Ha ugyanis felhasználtak a jelentéshez ilyen nyilvántartást, akkor Juhász szerint bűncselekményt követtek el, ha pedig nem, akkor nem lehet igazolt az az állításuk, hogy az inkriminált befizetés párttagtól érkezett. És így a szabálytalanság megállapítása is alaptalan.

Az ÁSZ-szóvivő a videófelvétel tanúsága alapján nem válaszolt Juhász kérdésére, csak azt ismételgette, hogy az ÁSZ a törvényeknek megfelelően dolgozik, az ellenőrzéseket minőségbiztosított rendszerben végzik, és majd reagálnak a párt észrevételeire, amikor azokat megküldik az ÁSZ-nak.

A szóvivő annyiszor elismétli, hogy „az ÁSZ betartja a vonatkozó törvényi előírásokat”, hogy az Együtt elnöke úgy köszön el az ÁSZ-alkalmazottól:

„Viszontlátásra, Papagáj Úr!”

Olvass tovább!