Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

ÁSZ-ügy: haladékot kapnak a megbüntetett ellenzéki pártok

Ez a cikk több mint 6 éves.

Varga Mihály Nemzetgazdasági Miniszter azt javasolta a NAV-nak, hogy ne indítson behajtási eljárást és ne érvényesítsen inkasszót az országgyűlési választásokat megelőzően – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Friss közleményében az illetékes minisztérium közli, Varga Mihály Nemzetgazdasági Miniszter egyeztetést kezdeményezett a NAV és a Magyar Államkincstár vezetőivel.

A Minisztérium azt javasolja a NAV-nak, hogy ne indítson behajtási eljárást és ne érvényesítsen inkasszót az országgyűlési választásokat megelőzően.

A közlemény szerint a Magyar Államkincstár a büntetések befizetése előtt az érintett pártoknak féléves felkészülési időszakot biztosít, és kérelemre részletfizetési lehetőséget ajánl fel, amit júliusban kell megkezdeni.

A Minisztérium közleménye azt jelenti, hogy – amennyiben a NAV a felkérésnek eleget tesz – a büntetett pártok – a Jobbik, az LMP, a DK és az Együtt – kampánytámogatását nem fogja érinteni a büntetés.

Mint ismeretes, az Állami Számvevőszék jelentései szerint a fenti ellenzéki pártok tiltott pártfinanszírozásban részesültek. Az ÁSZ a Jobbikot 662 millió, az LMP-t 8,8 millió, a DK-t 16 millió, az Együttet 19 millió forintra büntette meg. A pártoknak ezek összegek felét – a megállapított támogatás mértékét –  be kell fizetniük a Magyar Államkincstárnak, és még egyszer ugyanennyit vonnának le a költségvetési támogatásukból.

Az ellenzéki pártok szerint koncepciós eljárásról van szó, a Jobbik, a DK és az LMP már bejelentette, önkéntesen nem fizetik be a büntetést. Az azonban egy októberi rendelet alapján azonban így is könnyen behajtható.